Aan de UGent bevindt Machineries & Factories zich op het snijvlak van kennis en kunde. Een industrieel onderzoeksplatform dat de activiteiten van 125 onderzoekers in diverse onderzoeksgroepen verenigt, ontwikkelt infrastructuur en technologie voor de maakindustrie, die in steeds hogere mate wordt aangedreven door de digitalisering.
Tekst: Katrien Bonne
Jeroen De Maeyer is Business Development Manager aan UGent-M&F en FlandersMake@UGent. Ter illustratie van de kennis en deels ook infrastructuur in het departement, geeft hij drie voorbeelden die het complete gamma afdekken.
“Magnax is een succesvolle start-up die destijds aan de slag ging met de kennis die hier ontwikkeld werd. Samen hebben we een traject doorlopen tot de technologie voldoende op punt stond om aan het commercialisatietalent van jonge ondernemers over te laten. Daarnaast stellen we redelijk unieke infrastructuur ter beschikking van bedrijven die analyses willen uitvoeren, hetzij in een assemblagecontext, hetzij van hun machinerie. Na het testproces leveren wij een rapport af dat inzicht biedt in hun producten of productiesystemen. Als laatste voorbeeld ontwikkelen we samen met bedrijven software die instructies voor operatoren optimaliseren.”
“Stuk voor stuk zijn het samenwerkingsverbanden die toelaten dat de maakindustrie – waarin we via Flanders Make of imec prospecteren maar die ook bij ons komt aankloppen – mooie stappen vooruit kan zetten.”
In het beste geval werken mens en AI samen tijdens het volledige leerproces.
Artificiële intelligentie op maat
Het digitale twinysteem is zo’n stap vooruit. “Van een fysisch systeem – een product, een assemblagecel of een volledige productielijn – maken we een digitale equivalent die op dezelfde manier reageert als het fysisch systeem. Het laat een grondige doorlichting toe: hoe maak je het systeem slimmer, in welke staat bevindt het zich en welke toekomstige verbeteringen dringen zich op?”
“Digitalisering is één van onze speerpunten. Data zijn alomtegenwoordig, maar de vraag is: hoe breng je ze efficiënt in stelling? Artificiële intelligentie is een methode om daar potentiële winst uit te puren. Meteen ook de reden waarom wij, toegespitst op de noden van de maakindustrie, specifieke AI-technieken ontwikkelen of aanpassen.”
Second opinion
“Maakt dat de mens stilaan overbodig? Zeker niet. Het risico blijft dat AI beslissingen neemt die een second opinion van een operator vereisen. Bovendien zijn er vandaag nog altijd veel processen die niet zo gemakkelijk te automatiseren vallen, ik denk aan bepaalde lastechnieken. Ook in de ontwerpfase valt menselijke creativiteit nauwelijks uit te gommen. In het beste geval werken mens en AI samen tijdens het volledige leerproces: een samenwerking die we nog steeds als zeer betekenisvol beschouwen.”