Innovatieve Belgische software maakt process data analyse eenvoudig bruikbaar voor iedere process engineer en operator die zijn productieproces wenst te optimaliseren. Joan Van De Wetering, managing director bij TrendMiner, legt uit.
Tekst: Joris Hendrickx
Wat is jouw definitie van smart industry?
“Smart industry is voor mij de combinatie van nieuwe technologieën – denk aan analytics, machine learning en artificiële intelligentie – en mensen die vlot in staat zijn om die technologieën te gebruiken. De data die sensoren genereren, hebben heel wat potentieel om optimalisaties door te voeren in het productieproces. Maar dan moet je uiteraard wel in staat zijn om deze te capteren en te visualiseren. Zo kunnen ze wanneer nodig worden gebruikt voor operationele inzichten en correctieve acties.”
Hoe willen jullie bij TrendMiner de Belgische procesindustrie slimmer maken?
“We hebben een software ontwikkeld waarmee process engineers en operatoren makkelijk kunnen zoeken naar trends en hun procesdata meteen kunnen bekijken, zonder de hulp van een data scientist. Daarmee krijg je alles wat je nodig hebt om de prestaties van je installaties te analyseren, monitoren en voorspellen. Bovendien stelt de software je in staat om alle operationele omstandigheden als context te gebruiken, zodat je betere beslissingen kan maken.”
Onze software wordt gebruikt in diverse procesbedrijven in de chemische, petrochemische, olie- en gassector, maar ook door food processing, farmaceutische en nutsbedrijven.
Hoe werkt de software precies?
“TrendMiner maakt de brug tussen data science en process engineering. Het laat ingenieurs toe om snel te vinden wat er gebeurd is, hoe vaak en wat de vermoedelijke oorzaken zijn. Je kan oorzaken tot meerdere uren eerder in het proces terugvinden, binnen de volledige operationele context inclusief data uit andere applicaties zoals SAP Maintenance. De resultaten kunnen worden gevisualiseerd in een persoonlijke productiecockpit, maar je kan er de processen ook 24/7 live mee monitoren én je kan automatisch verwittigd worden wanneer zich afwijkingen voordoen.”
In welk type van bedrijven kan het een meerwaarde opleveren?
“Onze software wordt gebruikt in diverse procesbedrijven in de chemische, petrochemische, olie- en gassector, maar ook door food processing, farmaceutische en nutsbedrijven. We mogen intussen heel wat grote namen tot onze klanten rekenen, zoals Total, BASF, Covestro, Pfizer, Anglo American, Borealis, DEME, DSM, Umicore, Bayer, Vandemoortele,…”
Wat is momenteel jullie grootste uitdaging?
“We zijn enorm snel gegroeid van een kleine spin-off van de KU Leuven tot een onderdeel van Software AG en tellen intussen meer dan honderd medewerkers. Om verder bij te dragen aan het slimmer maken van de Belgische procesindustrie hebben we nu bijkomend heel wat diverse profielen nodig. Wie deel wil uitmaken van ons groeiverhaal mag ons dus zeker contacteren.”