Home » Smart Industry » “De technologie is er, nu moet ze nog worden toegepast”
Smart Industry

“De technologie is er, nu moet ze nog worden toegepast”

In samenwerking met
In samenwerking met

Dat digitalisering zowel duurzame als strategische en economische voordelen oplevert, wordt voor steeds meer maakbedrijven duidelijk. Om hen nog meer te overtuigen, geven machinebouwers alvast zelf het goede voorbeeld én zetten ze proof of concepts op. Interview met Sander van Dasselaar, Vice-President BeNe bij Schneider Electric.

Tekst: Joris Hendrickx

Welke opportuniteiten biedt de digitalisering volgens u?
Sander van Dasselaar

“De digitalisering zal een grote bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de duurzaamheid, en daar willen we onze rol in opnemen. Ondanks dat we eerder dit jaar werden gekozen tot meest duurzame onderneming wereldwijd is dat voor ons geen doel op zich. Het bevestigt alleen maar dat we op de goede weg zijn. Daarnaast levert digitalisering ook heel wat nieuwe businessopportuniteiten op.”

Welke rol willen jullie dan precies opnemen?

“Als leider in de digitale transformatie van energiemanagement en automatisering kunnen we andere bedrijven ondersteunen om duurzamer te worden. We hebben daar al op diverse manieren ervaring in opgebouwd. Dat gaat niet enkel over ingrepen bij klanten, maar ook bij onszelf. Volgens het principe ‘practice what you preach’ werken we er hard aan om ook onze eigen gebouwen en fabrieken zo duurzaam en slim mogelijk te maken.”

“Dat kan uiteraard bij nieuwe fabrieken, maar het gaat natuurlijk ook over onze bestaande sites die we met diverse digitaliserings- en automatiseringsingrepen efficiënter en duurzamer laten werken. De ervaringen en kennis die we daarbij opbouwen, kunnen we dan vervolgens ook weer inzetten om klanten te helpen en te adviseren.”

Wat is nodig om bedrijven over de streep te trekken?

“De technologie is er alvast, nu moet ze nog juist worden geïmplementeerd en toegepast. Bedrijven willen immers meestal wel duurzamer worden, maar soms zien ze niet meteen wat het hen ook economisch kan opleveren. Dat ligt nochtans heel wat voordeel te rapen, zeker wanneer je duurzaamheid en digitalisering combineert.”

Bedrijven willen meestal wel duurzamer worden, maar soms zien ze niet meteen wat het hen ook economisch kan opleveren.

“Als we in staat zijn om fabrieken en machines verder te digitaliseren, zullen we veel meer vanop afstand kunnen doen en monitoren, zowel preventief als in realtime. Zo zullen we ook minder personeel de wereld moeten laten rondreizen, wat bijdraagt aan zowel de duurzaamheid als de rentabiliteit. Daarnaast wil je schaarse technische talenten uiteraard zo efficiënt mogelijk inzetten.”

Hoe gaan jullie tewerk om machineparken slimmer te maken?

“Onze ‘EcoStruxture for Industry’ bestaat uit drie onderling geconnecteerde lagen: connected products, edge control en software apps & analytics. Onze producten worden steeds intelligenter, en dus willen we er ook data mee kunnen genereren. Daarnaast willen we deze ook circulair maken. Die producten willen we vervolgens connecteren, zodat de data kunnen worden verzameld en gebruikt.”

“Dat gebeurt vaak al lokaal op de site zelf, maar nu ook steeds meer in de cloud. Dat laatste levert pas echt digitale voordelen op, zeker wanneer je er dan slimme softwaretools aan koppelt. Zo kan al de data worden verwerkt en omgezet in bruikbare informatie waarmee de processen kunnen worden geoptimaliseerd. Een simpel voorbeeld is onze ‘EcoStruxure Clean in Place Advisor’ die ervoor zorgt dat de installatie tussen verschillende productbatches door op de juiste manier gereinigd wordt om de voedselveiligheid te waarborgen. In het verleden was het zo dat er met te heet water werd gereinigd in combinatie met een teveel aan chemicaliën.”

“Onze advisor kan op basis van de data van de installaties dit hele proces beter inzichtelijk maken en suggesties doen voor de minimale temperatuur en chemicaliën die nodig zijn om toch grondig te kunnen reinigen.”

Als we in staat zijn om fabrieken en machines verder te digitaliseren, zullen we veel meer vanop afstand kunnen doen en monitoren, zowel preventief als in realtime.

Jullie werken ook met een open ecosysteem. Waarom is dat?

“Onze visie is dat de industriële automatisering steeds overgaat naar softwarematige oplossingen waarbij communiceren op allerlei vlakken en met alle verschillende protocollen een must is. Een open ecosysteem is hierbij cruciaal. Ook al zijn we een grote onderneming, we beseffen dat we niet alles alleen kunnen doen. Om onze klanten optimaal te kunnen bedienen, kunnen onze edge- en apps & analytics-lagen daarom makkelijk communiceren met producten van derde partijen. Die architectuur laat meteen ook toe om data uit diverse hoeken te verzamelen.”

Hoe zien jullie deze sector verder evolueren?

“De investeringen van bedrijven zijn aan het verschuiven van kapitaaluitgaven naar operationele uitgaven. Heel wat bedrijven willen niet meer investeren in machines, zodat ze dat geld kunnen besteden aan R&D of een overname. Door die verschuiving naar het operationele komt de focus van de samenwerking met machinebouwers ook eerder op de prestaties te liggen.”

“Om die te optimaliseren, moeten zij altijd weten wat die machine doet. Monitoring vanop afstand is daarbij cruciaal. Naar de toekomst toe verwachten we dat machinebouwers een eigen controlekamer hebben en van daaruit de performance van de machines actief kunnen monitoren en onderling ook kunnen benchmarken. Dat zal nog veel meer inzichten opleveren en nog betere prestaties mogelijk maken. De technologie om dit te doen is er alvast, nu moeten we vooral met enkele proof of concepts bij klanten bewijzen dat het kan en de meerwaarde ervan aantonen.”

Next article