Home » Risk Management » “COVID-19 heeft duurzaamheid nóg prominenter op de agenda gezet”
Duurzaamheid

“COVID-19 heeft duurzaamheid nóg prominenter op de agenda gezet”

duurzaamheid
duurzaamheid
Risk management ondersteunt de transitie naar een duurzame economie.

De voorbije periode werd duidelijk dat de industrie voor immense uitdagingen én risico’s staat op het vlak van duurzaamheid. We spraken hierover met Diana Seijs, Senior Consultant Sustainability, en Erik Vanbriel, Senior Consultant Safety & Risk Management bij Bilfinger Tebodin.

Tekst: Sijmen Goossens

Erik Vanbriel, Senior Consultant Safety & Risk Management Bilfinger Tebodin.

Erik Vanbriel

Senior Consultant Safety & Risk Management

Bilfinger Tebodin

Diana Seijs, Senior Consultant Sustainability Bilfinger Tebodin.

Diana Seijs

Senior Consultant Sustainability

Bilfinger Tebodin

Bij verantwoord ondernemerschap hoort strategisch risk management…

Vanbriel: “Klopt! We merken dat bedrijven de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN steeds vaker opnemen in hun strategieën. Niet alleen de ROI is belangrijk, ook deze duurzaamheidsdoelen sturen de beslissingen.”

Seijs: “We richten ons op integrale ketens en dus ook op vele soorten risico’s. Met veranderingen in de samenleving veranderen ook de eisen waaraan bedrijven moeten voldoen. Bovendien betreft het in ons geval kernprocessen en dus ook aanzienlijke investeringen. Vaak heb je maar één kans om het goed te doen. Onze expertise op vlak van vergunningen en wetgeving biedt hierbij natuurlijk een grote meerwaarde.”

Vanbriel: “Nieuwe onzekerheden maken risk management steeds relevanter. Wat doe je als verstrengde maatregelen jouw kernprocessen treffen? Of wanneer grondstoffen die jij gebruikt verboden worden of niet meer verkrijgbaar zijn? Het laatste wat je wilt, is achter de feiten aanhollen. Daarom is een bewuste proactieve benadering een voorwaarde om te overleven en te groeien als bedrijf.”

Wat is de invloed van COVID-19 op de publieke opinie?

Seijs: “COVID-19 heeft duurzaamheid alvast nóg prominenter op de agenda gezet – de stakeholdersomgeving is veranderd. Willen bedrijven hun bestaansrecht behouden? Dan moeten ze hiernaar luisteren. Zo komen privaat en publiek erg dicht bij elkaar.”

Plots is het mobiliteitsprobleem tijdelijk opgelost en is de lucht weer zuiverder. Dit kantelmoment is voor bedrijven alvast een opportuniteit om meer over duurzaamheid te gaan nadenken.

Erik Vanbriel

Vanbriel: “Plots is het mobiliteitsprobleem tijdelijk opgelost en is de lucht weer zuiverder. Dit kantelmoment is voor bedrijven alvast een opportuniteit om meer over duurzaamheid te gaan nadenken. Tot voor kort werden de grote lasten van ons economisch systeem afgewenteld op de hele planeet. Dat ligt nu anders. Het werd ook pijnlijk duidelijk hoe de globalisering ons erg afhankelijk had gemaakt. De trend naar decentralisering lijkt nu versneld.”

Een duurzaamheidsstrategie is dus een basisvoorwaarde.

Seijs: “Een integrale benadering wordt nu nóg belangrijker. Ook rond certificeringen is het cruciaal om breder te kijken dan de eigen context en de nabije toekomst. Voor de timing van de investeringen, is het essentieel om de impact van de duurzaamheidstrends in te calculeren. Dat doen we onder andere aan de hand van rekenmodellen, scenario mapping en ketenanalyses. Het is ook ongezien en veelbetekenend dat bedrijven nu smeken om een houvast voor duurzaamheid vanuit de overheid.”

Vanbriel: “Wij berekenen en visualiseren proactief de impact van processtappen op de SDG’s. Hierbij wordt niet alleen de impact op het milieu bekeken, maar uiteraard ook het financiële aspect. Dat is uniek.”

Next article