Zowat elk bedrijf of organisatie is vandaag op zoek naar IT-profielen. Door de schaarste op de arbeidsmarkt zijn die namelijk steeds moeilijker te vinden. Danielle Jacobs, CEO van Beltug, ziet in outsourcing een oplossing voor deze uitdaging.
Het is een open deur intrappen: de digitale transformatie scherpt de nood aan IT-profielen alleen maar aan. De technologie evolueert razendsnel en tegelijk willen bedrijven ook heel snel schakelen om voordelen te halen uit (bijkomende) digitaliseringsprojecten.
Ze mikken daarbij vooral op efficiëntiewinsten en op een betere customer experience. Maar hoe doe je dat, als je te weinig mensen in huis hebt of niet over de nodige expertise beschikt?
Outsourcing biedt steeds meer een uitweg. Door een deel van hun IT-activiteiten uit te besteden, kunnen bedrijven zich focussen op hun kernactiviteiten en de domeinen waarvoor wel de juiste talenten aanwezig zijn.
Op die manier kunnen ze een versnelling hoger schakelen in hun digitale transformatie, met als bijkomende troef het feit dat er schaalvoordelen te halen zijn doordat de specialisten bij de IT-oursourcingpartners voor meerdere bedrijven werken.
Van outsourcing naar ecosystemen
De trend naar outsourcing is al een hele tijd aan de gang en heeft ertoe geleid dat er zeer gespecialiseerde bedrijven ontstaan zijn die als partner hun klanten ontzorgen. Denk aan de cloud providers die vaak een hoger niveau van cyberveiligheid kunnen garanderen dan een individueel bedrijf. Dat hoeft trouwens helemaal geen bedreigende evolutie te zijn voor de eigen IT-afdeling. Integendeel: hoe vaak gebeurt het niet dat de interne IT overbevraagd is om alles te managen, te onderhouden en tegelijk voor de nodige innovatie te zorgen?
Bovendien past outsourcing ook in de evolutie naar ecosystemen, waarin bedrijven gaan samenwerken met verschillende partijen die elk over hun eigen specialisatie beschikken en waar je door de gecombineerde knowhow over een veel ruimere expertise kan beschikken.
IoT, data analytics en de ontwikkeling van echte business intelligence zal steeds diepgaandere expertise vergen. Artificiële intelligentie staat nog maar aan het begin, maar het potentieel is groot en de mogelijke toepassingen heel uiteenlopend.
En er is het grote potentieel van blockchain, de technologie die het mogelijk maakt om transacties te valideren zonder tussenpersoon. Blockchain wordt ook gebruikt voor de Libra, de munt die Facebook wil lanceren. Samenwerking tussen diverse partijen is een absolute vereiste voor blockchainprojecten. Samenwerking tussen bedrijven wordt het nieuwe normaal.