De voorbije maanden is duidelijk geworden dat economische groei niet vanzelfsprekend is. De industrie staat onder druk, onder andere door concurrentie uit China. Productiviteitswinst staat meer dan ooit hoog op de agenda. Gelukkig bieden digitalisering en de opmars van AI-kansen, maar cybersecurity blijft tegelijkertijd een belangrijke uitdaging.
Onze economie digitaliseert in een razendsnel tempo. Veel bedrijven merken dat ze efficiënter kunnen werken en innovatie kunnen stimuleren door volop gebruik te maken van nieuwe technologieën zoals AI. Toch verloopt zo’n proces niet altijd zonder hobbels. “Regelmatig spreken zowel CIO’s als bedrijfsleiders mij aan over de complexe uitdagingen die digitalisering met zich meebrengt.”
Strategisch aanpakken van digitale transformatie
Wie op een goede manier wil digitaliseren en er maximaal de vruchten van wil plukken, moet dit strategisch aanpakken. Het gaat al lang niet meer om het vervangen van een papieren document door een softwareprogramma. Digitale transformatie betekent dat je het volledige proces van bestelling, productontwikkeling of productie binnen een organisatie moet herbekijken, voordat je een nieuw IT-systeem implementeert. Pas dan kun je met data en artificiële intelligentie aan de slag.
CEO’s en CIO’s zijn zich hiervan bewust. Hun prioriteiten op het gebied van digitale transformatie vertonen opvallende gelijkenissen. In recente enquêtes van het VBO en Ageas gaven CEO’s aan dat ze de opkomst van AI-toepassingen en de toename van cybercriminaliteit tot de top-3 belangrijkste trends rekenen. Uit het jaarlijkse Beltug Priorities Compass bleek in september dat CIO’s de integratie van AI als topprioriteit zien, net als cyberbeveiliging.
AI in het bedrijfsleven
AI verspreidt zich steeds breder in het bedrijfsleven. We evolueren van de testfase naar grootschaligere implementaties. Tegelijk neemt het aantal vragen toe: hoe zet je AI op een veilige en ethische manier in? Hoe garandeer je de kwaliteit en privacy van data? Hoe structureer je de toegang tot data? En hoe meer (Europese) regelgeving er wordt uitgevaardigd, hoe meer vragen daarover opduiken.
Eén van de drijfveren achter deze Europese regelgevingsdrang is het verhogen van de cyberveiligheid binnen de Unie. Dit is op zich uiteraard een goede zaak. Toch merken we bij de Beltug-leden dat er een grote behoefte is aan praktisch bruikbare informatie en advies voor de implementatie van de wetgeving. We blijven dan ook aandringen bij de Belgische autoriteiten en Europa om ervoor te zorgen dat de verschillende regulatoren dit ter harte nemen.
De toekomst van AI en cyberbeveiliging
Het positieve is dat AI het potentieel heeft om naast verhoogde productiviteit en efficiëntie ook de strijd tegen cybercriminaliteit te ondersteunen. Meer dan ooit zal het uitwisselen van ervaringen en best practices de sleutel zijn om vooruitgang te boeken. Binnen het Beltug-netwerk nemen we alvast de handschoen op.