Skip to main content
Home » Ondernemen » “Omgaan met weerstand is voor velen geen evidentie”
Ondernemen

“Omgaan met weerstand is voor velen geen evidentie”

Luc Balens van PVO (partners voor ondernemers) geeft enkele tips om als ondernemer om te gaan met verandering.

avatar

Luc Balens

PVO (partners voor ondernemers)

Iedereen in de bedrijfswereld kwam het wel al eens tegen; je wil iets implementeren, veranderen of aanpassen en meteen krijg je mensen die in de remmen gaan. Dat voor iedereen goed doen niet kan, is een vast gegeven. Omgaan met weerstand is voor velen helemaal geen evidentie.

Belangrijk is te begrijpen waarvan die weerstand komt, en dat kan heel divers zijn. Weerstand is alvast een positief signaal, het geeft namelijk aan dat mensen er mee bezig zijn.

Kan je weerstand vermijden?

Neen, het is een normaal menselijk proces, alleen gaan sommigen er heel snel door (kwestie van seconden) en anderen doen er weken, maanden of jaren over.

Kan je weerstand beïnvloeden?

Ja, je kan wel degelijk de weerstand in iedere fase beïnvloeden met enkele simpele tools en de juiste leiderschapsstijl. Aanvoelen hoe mensen in elkaar zitten en de weerstandsfase waarin ze zich bevinden herkennen, is de belangrijkste stap.

Aanpak is hoofdzakelijk geënt op de juiste communicatie, empathie en mensen een zekerheid geven naar de toekomst. Geef mensen het vertrouwen dat ze ook nodig zijn in de toekomstige organisatie.

Hoe pak je het aan?

Breng inzicht in wat die weerstand juist ontketent en geef aan met welke focus de weerstand positief kan beïnvloed worden om de intensiteit af te zwakken en tijd te verkorten.

Probeer ook om te anticiperen met enkele simpele management en coaching tools, die je bewust emotioneel of rationeel kan gaan gebruiken.

Wil je meer weten?Contacteer PVO ([email protected]). Wij helpen uw onderneming bij het verkorten van doorlooptijden, verbeteren van de flexibiliteit en verhogen van de productiviteit. Door anders te organiseren creëren wij samen met u een wendbare en veerkrachtige organisatie.

Next article