Skip to main content
Home » Ondernemen » Minder drempels voor student-ondernemers
Sponsored

Student-ondernemers moeten zich voluit kunnen concentreren op hun idee, hun product en de marketing ervan. Kortom, het doen draaien van de onderneming en het uitbouwen van klantenrelaties. “Dat vraagt om een partner die andere grote drempels wegneemt”, zegt Peter Leyman, voorzitter van Gentrepreneur Company.

Welke drempels nemen jullie concreet weg?

“Gentrepreneur Company is een unieke coöperatie waarbinnen studenten van de Universiteit Gent, Arteveldehogeschool en HOGENT sinds januari 2019 hun onderneming kunnen opstarten. Ze kopen er een aandeel en kunnen dan van alle voordelen genieten.”

“Zo moeten ze zich niet of nauwelijks bezighouden met de boekhouding of administratie. Uiteraard worden de coöperanten wel betrokken bij het administratieve proces en lichten we toe waarom we bepaalde keuzes maken. Ze kunnen ook nog steeds zelf facturen opmaken, maar wij zorgen wel voor de correcte verwerking.”

Wat met het financiële aspect?

“Ook de financiële onzekerheid nemen we weg, want coöperanten van Gentrepreneur Company kunnen niet failliet gaan. Ze kunnen immers niet uitgeven wat ze niet hebben.”

“Daarbovenop blijven ze fiscaal ten laste van hun ouders, kunnen ze onbeperkt inkomen genereren én behouden ze het statuut van student-ondernemer. Dat vergemakkelijkt een aantal belangrijke praktische verplichtingen, zoals bijvoorbeeld een attest voor verplichte lessen en het kunnen verplaatsen van examens.”

Welke extra mogelijkheden creëren jullie?

“Naast het wegnemen van drempels geven we student-ondernemers toegang tot ons netwerk. Ze worden intensief gecoacht – naargelang hun noden en wensen – en kunnen andere coöperanten ontmoeten in de community van Gentrepreneur Company.”

“Uiteraard kunnen ze ook gebruikmaken van ons bredere netwerk en aanbod, waaronder workshops, netwerkavonden én gratis expertise. Dat bredere aanbod staat trouwens open voor alle Gentse jongeren.”

Praktijkvoorbeeld

Mobiele app voor roadtrips


Matthias De Deyn, oprichter van ArtiGO en coöperant van Gentrepreneur Company, getuigt over zijn ervaring als student-ondernemer.


“Als student International Business Management had ik al langer heel wat ideeën en vooral heel veel zin om te ondernemen. Toch wist ik niet goed hoe ik deze in de praktijk moest omzetten. Gelukkig leerde ik Gentrepreneur Company kennen. Zij onderzochten samen met mij wat haalbaar was en wat het beste aansloot bij mijn interesses.”


Netwerk


“Zo kwamen we uit bij het idee om rond mijn passie voor auto’s en roadtrips een mobiele app te ontwikkelen. Deze app, ‘ArtiGO’, laat iedereen met een auto of motor toe om een roadtrip uit te stippelen en deze vervolgens te delen met de community. Via Gentrepreneur Company kwam ik in contact met studenten rechtspraktijk die me hielpen met het beschermen van de merknaam. Ik leerde op één van hun Expert Nights zelfs mijn appontwikkelaar kennen!”


Next article