Onze KMO’s draaien nog te vaak op conventionele loonsystemen waar talent niet meer warm voor loopt. Loonbonussen kunnen misschien wel de oplossing zijn.

Koen Van Mol
Head of Partners RewardFlex bij Monizze

Arnaud Guyaux
Head of Sales RewardFlex
Bonussen zijn goed ingeburgerd bij grote bedrijven, maar hun potentieel wordt nog vaak onderschat in Belgische KMO’s. Dat komt door een gebrek aan informatie, maar ook door een vooroordeel: dat een bonussysteem per definitie duurder is. “Eigenlijk komt het erop neer dat je het loonbudget anders bekijkt”, legt Koen Van Mol, Head of Partners RewardFlex bij Monizze, uit.
Bonussen op een andere manier optimaliseren
Het gebrek aan inzicht betekent een dubbel verlies: financieel en menselijk, zowel voor het bedrijf als voor de medewerkers. “Veel bedrijven gebruiken bonussen tot commissielonen of verkooppremies. Daarbij wordt vergeten dat ze ook gedrag kunnen belonen dat waarde creëert voor het bedrijf”, benadrukt Arnaud Guyaux, Head of Sales RewardFlex.
De voorbeelden spreken voor zich. “Een transportbedrijf heeft een bonussysteem ingevoerd om chauffeurs te verlonen die het minste benzine verbruiken. Het resultaat? Duizenden euro’s bespaard door ecologischer rijden, en een premie voor de werknemer zonder extra kosten voor het bedrijf”, illustreert Koen Van Mol.
Flexibiliteit ten dienste van erkenning
Zelfs de kleinste structuren kunnen creatief omspringen met loonbeleid. Denk aan een tuinarchitect die de arbeider beloont van wie de tuinfoto de meeste likes op sociale media krijgt. “Een eenvoudige manier om waardering te tonen, de zichtbaarheid van het bedrijf te vergroten én het marketingbudget te verlagen, kortom iedereen wint”, voegt hij eraan toe.
Een van de ambities van RewardFlex is om die logica van erkenning en waardering eenvoudig en toegankelijk te maken. Met deze nieuwe tool van Monizze kunnen bedrijven hun mobiliteitsbudget en cafetariaplan beheren, maar ook eenvoudig een bonussysteem opzetten en optimaliseren. De werknemer kan zijn budget personaliseren om er het maximale potentieel uit te halen. Terwijl een traditionele bonus van 100 euro na belasting slechts 35 euro netto oplevert, kan dezelfde bonus met RewardFlex worden omgezet in een gelijkwaardig voordeel, zoals extra vakantiedagen, multimedia-apparatuur of een uitbreiding van de hospitalisatieverzekering. Een concrete heoom om de betrokkenheid te versterken, zonder de loonkosten te verhogen.