Skip to main content
Home » News » “Goede overnameplanning duurt twee tot drie jaar”
Sponsored

Wanneer ondernemers hun bedrijf overdragen, zijn de overnameprijs én hun toekomstperspectief hun grootste zorg. Professionele ondersteuning en een overnameplan op maat zijn hierbij onmisbaar. We spraken Kris Van Deun & Bart Vingerhoedt, Managing Partners bij DaVinci Corporate Finance.

avatar

Bart Vingerhoedt

Managing Partner bij DaVinci Corporate Finance

avatar

Kris Van Deun

Managing Partner bij DaVinci Corporate Finance

Een bedrijf overdragen, het is een complexe onderneming. Vingerhoedt: “De vrucht van je noeste arbeid gooi je natuurlijk niet lichtzinnig te grabbel. Onbezonnen ‘in de etalage zetten’ is geen efficiënte strategie, niet qua prijs en ook niet qua voldoening.”

“De beste voorwaarden en continuïteit worden bereikt met een professionele waardebepaling en een overnameplan waarbij alle strategische opties worden geëvalueerd. Deskundige ondersteuning helpt bedrijven om te slalommen tussen de talloze valkuilen. Een goede overnameplanning duurt daarom gemiddeld twee tot drie jaar.”

Discretie geboden, continuïteit gewenst

Vertrouwelijke informatie is inherent aan elk bedrijf. Van Deun: “Dankzij onze professionele ondersteuning springen we hier omzichtig mee om. Het is zaak om steeds goed na te denken over hoe gevoelige info wordt bewaakt en wat er al dan niet in welke fase aan een kandidaat-koper wordt meegedeeld.”

“In een te snelle drang naar verkoop kan deze valkuil voor vervelende complicaties zorgen. Het is in deze belangrijk om medewerkers pas te informeren wanneer er concrete informatie is. Zo vermijd je wilde speculaties.”

“Een grondige en professioneel gecoachte voorbereiding overloopt de perspectieven voor management en aandeelhouder. Wie is pensioengerechtigd? Wie blijft? Wat zijn de carrièremogelijkheden voor wie aanblijft? Is een managementbuy-out (MBO) een valabele optie? Allemaal cruciale vragen in het kader van continuïteit.”

Verlengde betrokkenheid via owner-buy-out

Volgens Vingerhoedt en Van Deun is het ook steeds minder gangbaar om bedrijven integraal over te dragen. “De eigenaar blijft vaak nog enkele jaren actief in een operationele functie en in het kapitaal na overname. Dat heeft een gunstig effect op het vertrouwen van de koper en bijgevolg op de waardering. De eigenaar stelt een stuk van zijn risicodragend bedrijfskapitaal privé veilig, maar blijft toch meegenieten van de toekomstige waardecreatie.”

Een goede (voor)selectie maken van partijen, gekoppeld aan marktkennis zorgt voor een vlotter en efficiënter overnameproces.

“Naast de private-equityhuizen kennen wij heel wat investeerders. Deze sluiten qua visie vaak goed aan bij een familiale KMO, aangezien zij op lange termijn denken en extra kennis bieden. Een goede (voor)selectie maken van partijen, gekoppeld aan marktkennis zorgt voor een vlotter en efficiënter overnameproces.”

Onafhankelijk en veelzijdig advies

De speerpunten van DaVinci spelen in op deze en andere uitdagingen. “Belangrijk: we adviseren objectief en zijn op geen enkele manier gebonden aan één bepaalde investeerdersgroep, accountant, auditor of bank. We kunnen terugvallen op een uitgebreid netwerk waardoor we onze doelgroep – de rendabele Vlaamse KMO – de beste opportuniteiten kunnen voorschotelen.”

“Advies is mogelijk bij ieder overnamescenario: een volledige of gedeeltelijke verkoop aan derden, alsook een familiale overdracht. Dat maakt ons uniek in de markt.”

Next article