Skip to main content
Home » Bedrijfsovernames » Deskundig advies is onmisbaar bij een succesvolle bedrijfsoverdracht
News

Deskundig advies is onmisbaar bij een succesvolle bedrijfsoverdracht

Je bedrijf overdragen is een beslissing met verregaande financiële én emotionele gevolgen. Vooral bij kleinere bedrijven komt dit proces vaak moeizaam op gang. Guido Seghers, manager van Overnamemarkt.be, vertelt hoe UNIZO dit gevoelige traject mee in de juiste banen leidt.

avatar

Guido Seghers

Manager van Overnamemarkt.be

De obstakels

Je bedrijf kopen of verkopen is voor veel kmo’s een ingrijpende, ingewikkelde stap met verregaande gevolgen voor het persoonlijke leven van de betrokkenen. Guido Seghers: “De cijfergegevens die we bij UNIZO verzamelen leren ons dat vooral kleinere ondernemingen, met een transactiewaarde beneden €500.000, hierbij meer ondersteuning nodig hebben. De belangen overstijgen hierbij die van het individuele bedrijf; de continuïteit van deze ondernemingen en de tewerkstelling die zij genereren, heeft een aanzienlijke impact op onze hele economie en levensstandaard.”

De uitdagingen waarmee oprichters en zaakvoerders geconfronteerd worden: 

“We zien duidelijk enkele grote struikelblokken terugkeren

 • Afscheid nemen van een levenswerk is lastig en wordt mede daarom vaak uitgesteld.
 • Het bepalen van een juiste prijs blijkt niet evident: klantenbinding, naambekendheid, expertise, kennis… Allemaal aspecten waarmee een kmo zich onderscheidt, maar niet eenvoudig te valoriseren.
 • Goede kopers vinden is een uitdaging en vaak zijn de juiste paden minder gekend.
 • Geschikt advies is voor kmo’s moeilijker beschikbaar; de grote professionele overnamebegeleiders mikken op grotere bedrijven.

Of het nu gaat om een overdracht binnen de familie, aan eigen werknemers, aan gekende zakenrelaties of aan derden: deze obstakels moeten overwonnen worden.”

UNIZO biedt laagdrempelige en doeltreffende ondersteuning

“Specifiek voor deze doelgroep willen we extra ondersteuning bieden. Ondernemers kunnen bij UNIZO terecht met al hun vragen over opvolging, stoppen, overlaten, zelfstandigenpensioen, enz.

We staan ondernemers bij op verschillende fronten:

 • Workshops in kleine groepjes bieden ondernemers relevante en onmisbare kennis en inzichten in een proces waarbij ze ook leren van elkaars ervaringen, zorgen en oplossingen.
 • Overnamemarkt.be, het referentie overnameplatform in Vlaanderen, helpt ondernemers bij het vinden van geschikte overnamekandidaten. Het platform biedt bovendien:
  • De overnamescan®:Dit is een online vragenlijst waarmee de ondernemer via een zelfanalyse nagaat in hoeverre zijn onderneming klaar is voor de bedrijfsoverdracht.
  • Tips, advies en online informatie omtrent overnamefinanciering.
  • Sinds april 2017 is er ook een gratis UNIZO online waarderingstool® beschikbaar. Je vindt hier ook een uiterst verhelderend en relevant webinar met prof. Eddy Laveren van de Antwerp Management School.

In samenwerking met onze vertrouwde partners is UNIZO gestart met het uitwerken van een begeleidingsproject voor kleine overnametransacties. Zo kunnen we ondernemers meteen, van bij de voorbereiding tot het vinden van de perfecte match, efficiënt begeleiden.”

Avondsessies: ‘Denk vroeger aan later’

Guido Seghers: “Om ondernemers bij te staan bij alle proactieve stappen op fiscaal, juridisch, economisch, sociaal en financieel vlak, organiseren we 3 avondsessies. Alle actuele thema’s rond eindeloopbaan worden onder de loep genomen en uiteengezet. Zo kunnen ondernemers zich perfect wapenen[ voor een gunstige overdracht en hun carrière afsluiten met een orgelpunt.
Meer informatie hierover is te vinden op de eventwebsite: denkvroegeraanlater.com .
Een overname is per definitie onafwendbaar; vroeg of laat houdt iedere zaakvoerder op met professioneel te functioneren. Dit gewoon negeren is strategisch geen interessante keuze. Het is beter om vooraf de perspectieven te zien en continuïteit te verzekeren. Zeker in het belang van het personeel is vooruitdenken dus geen overbodige luxe.”

Next article