Skip to main content
Home » News » Bedrijven: focus op energieprestatie!
Business

Bedrijven: focus op energieprestatie!

In Europa zijn niet-residentiële gebouwen goed voor 30% van het totale energieverbruik. Hoe kunt u uw infrastructuur eco-efficiënter maken en de uitdaging van duurzaamheid aangaan? Wij stellen 5 concrete aanwijzingen voor.

Tekst : Maria-Laetitia Mattern

Belgische niet-residentiële gebouwen zijn grote energievreters, met meer dan 20% kilowattuur meer per vierkante meter dan het Europese gemiddelde. De algemene optimalisatie van bedrijfsgebouwen is echter een belangrijke sleutel om de energietransitie aan te pakken en de kosten te verlagen.

Wenst u een energieoptimalisatieproject voor uw gebouw op te starten? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Elk van deze investeringen kan apart worden voorgesteld of samen, als onderdeel van een totaalproject.

1 Optimaliseer uw isolatie

Om warmteverlies te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw gebouwschil efficiënt is. De eerste as van deze schil betreft de isolatie van de muren, het dak en de vloer. Die zijn verantwoordelijk voor 70% van het warmteverlies. Wist u dat de isolatie in uw gebouw zichzelf in drie jaar kan terugverdienen?

2 Kies voor dubbele of driedubbele beglazing

Zorg er steeds voor dat alle ramen van uw gebouw dubbele of driedubbele beglazing hebben, alsook een extra isolatielaag.

3 Denk aan verlichting

Hoewel men verlichting nog wel eens durft onderschatten, is die goed voor tussen de 35 en 45% van het totale energieverbruik van commerciële gebouwen.

Als uw verlichting meer dan 10 jaar oud is, is de kans groot dat ze verouderd is en dat u meer verbruikt dan nodig: denk erover na om ze te vervangen. Timers en bewegings-/aanwezigheidsdetectoren installeren kan zeer nuttig zijn in bedrijven!

4 Vervang uw verwarmingsketel

Net als bij verlichting maken bedrijven buitensporige kosten als ze verouderde verwarmingssystemen gebruiken. Als uw verwarmingsketel meer dan 15 jaar oud is, overweegt u beter om hem te vervangen. Die investering hebt u al terugverdiend in 5 jaar!

5 Kies voor een slim HVAC-systeem

Vandaag de dag bestaan er slimme HVAC-systemen (verwarming, ventilatie, airconditioning) die het thermisch comfort volgens een bepaald schema behouden. Voor een bedrijf is dit de beste optie: het vermindert het verbruik tot 30%.

Heeft u een energieoptimalisatieproject voor ogen of wenst u er meer over te weten te komen? Luminus biedt u een gratis check-up aan en stelt oplossingen op maat voor.

Next article