Skip to main content
Home » Bedrijfsovernames » Aantal cross border transacties piekt
Sponsored

In Europa maakten cross border transacties in 2018 maar liefst 39% uit van de totaal verhandelde waarde. We bevinden ons zelfs op een uitzonderlijk hoog peil met 1.600 miljard dollar per jaar aan internationale transacties. Het potentieel is dus enorm, maar daarbij is een goede begeleiding wel cruciaal. Gesprek met Marc De Clerck, Managing Partner bij CDI Global en MdcStratCon.

avatar

Marc De Clerck

Managing Partner bij CDI Global en MdcStratCon

Waarom is het interessant om cross border te verkopen?

“Ons land is op alle vlakken klein. Het is daarom niet verstandig om enkel in België te zoeken naar potentiële overnemers. Het verkoopproces moet zodanig worden georganiseerd dat je zo veel mogelijk complementaire partijen bereikt die de waarde en mogelijkheden van je bedrijf begrijpen, en deze ook financieel hoger waarderen. Door naar het buitenland te kijken, wordt die kans veel groter.”

“Buitenlandse partijen zien vaak veel meer waarde in je marktpositie in België. Voor een Belgische kandidaat is die minder waard omdat men de markt hier kent. In het buitenland zijn er bovendien internationale partijen met een enorm budget die bijvoorbeeld de technologie van je bedrijf meteen zouden kunnen uitrollen in alle andere landen waar ze aanwezig zijn, of die meer synergieën kunnen creëren.”

Kan het ook voor een Belgisch bedrijf interessant zijn om over de grenzen te kijken voor een overname?

“Binnen België bereik je al snel de grenzen van je groei. Je kan dan op eigen houtje uitbreiden naar andere landen, maar dat is allesbehalve eenvoudig. In ieder land moet je terug vanaf nul opstarten, en dat brengt heel wat investeringen en risico’s met zich mee.”

Het is niet verstandig om enkel in België te zoeken naar potentiële overnemers. Buitenlandse partijen zien vaak veel meer waarde in je marktpositie in België.

“Het kan daarom zeker interessant zijn om een bestaand bedrijf in dat land over te nemen, of er minstens mee te gaan samenwerken. Dat geldt trouwens ook voor het binnenhalen van technologieën.”

Wat is nodig voor een succesvolle en efficiënte cross border transactie?

“Je doet hiervoor best een beroep op een M&A-adviseur die gespecialiseerd is in internationale transacties. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat deze partner een lokaal kantoor heeft, waardoor hij een beter zicht heeft op de lokale regels en cultuur. Ook bij de aankoop van een buitenlands bedrijf is het cruciaal om lokale mensen te hebben die dat bedrijf persoonlijk kunnen benaderen.”

“Bij een cross border verkoop duurt het proces meestal ook langer. Buitenlandse partijen vragen doorgaans meer informatie. Ook bij het voorbereiden van die informatie, het juridische aspect en het verkoopklaar maken van het bedrijf voor internationale partijen kan een gespecialiseerde en ervaren partner het verschil maken.”

Next article