Home » Mobiliteit » Thuis je elektrische bedrijfswagen opladen. Handig, maar wie betaalt dat?
Duurzaamheid

Thuis je elektrische bedrijfswagen opladen. Handig, maar wie betaalt dat?

thuislader
Met dank aan
thuislader
Met dank aan

(Deels) thuiswerken is vandaag geen optie meer, maar eerder een norm bij veel bedrijven. Hoe zit dat dan met je elektrische bedrijfswagen? Wat voor soort vergoeding betaalt je werkgever als je je EV thuis moet opladen? En de laadpaal zelf, wie betaalt die?

Steeds meer mensen werken (deeltijds) thuis vandaag. Maar ook steeds meer mensen rijden met een elektrische bedrijfswagen rond. Daardoor rijst een belangrijk vraagstuk rond de elektriciteitskosten bij het thuis opladen van je wagen. Wie betaalt die precies? 

De werkgever betaalt het verbruik, de werknemer de laadpaal

Dit voorjaar besliste federaal Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, dat werkgevers de elektriciteitskosten voor het thuis opladen van de bedrijfswagen terugbetalen aan de werknemer. Dit als extra voordeel, en niet als voordeel van alle aard, aangezien het om een terugbetaling van reeds gemaakte kosten gaat. Hoeveel die terugbetaling precies zal bedragen is nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er een aantal voorwaarden aan gekoppeld: 

  • het thuislaadstation moet beschikken over een specifiek communicatiesysteem dat de gebruikte hoeveelheid elektriciteit aan de werkgever doorgeeft;
  • en de werkgever is verantwoordelijk voor de installatie van een oplaadpunt thuis. 

Belangrijk is dus dat er gemakkelijk een onderscheid gemaakt kan worden tussen elektriciteit gebruikt voor de bedrijfswagen en (een) eventuele privéwagen(s). De installatie van een tussenteller zou hier een optie kunnen zijn. Deze kan door de werkgever ingegeven worden als aftrekbare beroepskost. Maar wat nog eenvoudiger is, is de integratie van telematica.

Op zoek naar oplossingen voor je wagenparkbeheer? Vraag hier je demo aan.

Privé-kosten scheiden van bedrijfskosten dankzij telematica

Dankzij telematica kan je de elektrische bedrijfswagens van je werknemers op simpele wijze registreren, aan je systeem koppelen en tracken. Hierdoor kan je allerlei gegevens bekijken, zoals het actuele laadpercentage van de accu of de laadstatus bijvoorbeeld. 

Enkele andere voordelen: 

  • Je kunt je auto instellen op privé- of werkmodus
  • Je kunt business- en non-business-uren instellen
  • Je kan je gedane trips categoriseren, waarmee je een onderscheid kunt maken tussen privé en werk.
  • Je krijgt zicht op laadtijden, waardoor je eventueel afspraken kunt maken met je werknemers rond laden tijdens daluren. 
  • Je kan elektriciteitskosten eenvoudig terugbetalen aan de hand van de gereden kilometers

Eenvoudige terugbetaling dankzij een overzichtelijk dashboard

Telematica-oplossingen kunnen je bovendien helpen alle gegevens onder te brengen in een overzichtelijk dashboard, waarbij elementen zoals laadtijden en energieleverancier gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden. Zo krijg je een gepersonaliseerd en correct overzicht van de terug te betalen kosten. Daarnaast verkrijg je ook gegevens over de actuele status van de EV-batterij, waardoor je preventief onderhoud kunt inplannen, wat ook weer kosten bespaart.

Op zoek naar oplossingen voor je wagenparkbeheer? Vraag hier je demo aan.

Next article