Home » Mobiliteit » Opinie – Autobezit is een illusie
Opinie

Opinie – Autobezit is een illusie

Frank Van Gool, Algemeen Directeur van Renta
Frank Van Gool, Algemeen Directeur van Renta
Frank Van Gool, Algemeen Directeur van Renta.

Frank Van Gool, Algemeen Directeur van Renta, de Belgische Federatie van Voertuigen Verhuurders, schetst een beeld van het afgelopen jaar in de verhuur- en leasingsector tijdens de coronacrisis.

De afgelopen 12 maanden waren een rollercoaster voor veel bedrijven. Korte-termijnverhuurders zagen hun luchthavenactiviteiten met 90% terugvallen. De bestelwagenverhuur hield dan weer beter stand dankzij de verhoogde vraag uit de bouwsector en vooral door de boomende pakjesdiensten.

Het aantal rijdende leasingwagens bleef weliswaar stabiel maar er werden heel wat minder nieuwe voertuigen besteld. Onder meer doordat er ongeveer 30% minder kilometers werden gereden, werd de looptijd van heel wat leasecontracten verlengd.

Nieuwe concepten zien het daglicht

Enkele fundamentele tendensen in de bedrijfsmobiliteit werden door de coronacrisis echter versneld: zo heeft telewerken en -vergaderen nu echt wel voet aan de grond gekregen, het digitale aanbod van leasemaatschappijen werd verder vormgegeven en er wordt volop ingezet op nieuwe concepten zoals private lease en tweedehandsleasing.

Deze evolutie gaat deels hand in hand met de omslag naar zero-emissie voertuigen. Leasemaatschappijen helpen bedrijven en particulieren om door de bomen het bos weer te zien: de totale kostprijs bepalen van een voertuig dat je zelf aankoopt wordt alsmaar moeilijker omdat het aanbod aan aandrijvingen steeds toeneemt en omdat verbruikskosten en fiscale kosten vaak zwaarder doorwegen dan de zuivere aankoopprijs.

Het is veel logischer om gewoon op voorhand te weten wat je vaste maandelijkse kosten zijn.

Afwegingen maken

Meer dan ooit moet je de afweging maken welke technologie best bij je past. Een goed uitgangspunt is dat als je het budget hebt voor een wagen met elektromotor, al dan niet hybride, dit meestal fiscaal en ecologisch aan te bevelen is. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe sneller je financieel hieruit voordeel zal halen.

Voor de gemiddelde automobilist is een nieuwe benzine- of dieselwagen echter ook nog een prima keuze. Deze zijn schoner dan ooit en bieden een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Beter leasen dan kopen

Leasing biedt uitkomst om de onzekerheid rond onderhoudskosten en toekomstige tweedehandsprijs van een voertuig weg te nemen.  Je wordt dan geen eigenaar van de wagen, maar uiteindelijk is het ‘bezitten’ van een auto grotendeels een illusie: je koopt aan, en na enkele jaren gebruik verkoop je terug en hoop je een deel van je investering terug te krijgen. Dat geeft de indruk dat je iets gewonnen hebben, terwijl je nutteloos die restwaarde jaren meegefinancierd hebt en het veel logischer is om gewoon op voorhand te weten wat je vaste maandelijkse kosten zijn.

Of om het met de woorden te zeggen van Jean-Paul Getty, in de vorige eeuw een van Amerika’s meest succesvolle industriëlen: ‘Als iets toeneemt in waarde, koop het, als het afneemt in waarde, lease het’.

Next article