Skip to main content
Home » Mobiliteit » Geconnecteerde ledverlichting kan steden pak veiliger en energie-efficiënter maken
Mobiliteit

Geconnecteerde ledverlichting kan steden pak veiliger en energie-efficiënter maken

In samenwerking met
In samenwerking met

“In 2028 schakelt heel Vlaanderen in de openbare ruimte over op geconnecteerde ledverlichting”, aldus Country Manager Belux Gert Roeckx van Signify. “En daarvoor mag het zich vast en zeker op de borst kloppen. Want de uitdagingen die in stedelijk gebied op ons afkomen, daar heeft slimme verlichting een rol in te spelen.”

Gert Roeckx

Country Manager Belux van Signify

Onze overheden kiezen misschien niet altijd voor versnellen op grote schaal, maar de beslissing om tegen 2028 alle openbare verlichting met slimme ledverlichting uit te rusten, is er een met toekomstmuziek. Ledverlichting verbruikt tot 70% minder energie en dankzij de connectiviteit en slimme sensoren valt ook daar nog 10% extra energiewinst te rapen. “In veel gemeenten wordt het licht volledig uitgeschakeld vanaf 24u”, legt Roeckx uit. “Maar met de uitrol van geconnecteerde ledverlichting wordt dimmen mogelijk: zo kan je een fietspad pas verlichten wanneer een fietser aan komt rijden om, zodra hij gepasseerd is, het licht weer tot 20% te dempen. ’s Nacht kan je ook nog overschakelen op andere, bijvoorbeeld warmere kleurtemperaturen: nachtdieren ondervinden dan de minste hinder van lichtpollutie. Licht aangepast aan het juiste moment op de juiste plaats: dat is waar we naartoe willen.”

De mogelijkheden om steden duurzamer, veiliger en gezonder te maken dankzij een slim en geconnecteerd verlichtingsnetwerk zijn enorm.

Meten is weten

Veiligheid en welzijn zijn speerpunten van goed stedelijk beleid: naarmate het stedelijk weefsel groeit, wint hun belang. Door palen uit te rusten met sensoren die geluid, beweging en temperatuur registreren, komt een schat aan data bovendrijven. “Neem de hitte-eilanden, een gekend fenomeen in zomerse steden. Door exact te meten waar ze zich bevinden kan een heatmap worden opgesteld als basis voor gerichte oplossingen. Of geluid en beweging: liggen de klachten vanuit een specifieke buurt of straat in lijn met de objectiviteit van de metingen? Wanneer bv. iedere maandag om 20u meer beweging in een straat gedetecteerd worden, kan geopteerd worden om daar langer te gaan verlichten. De mogelijkheden hoe een slim en geconnecteerd verlichtingsnetwerk steden duurzamer, veiliger en gezonder kan maken, zijn m.a.w. enorm.”

Next article