Home » KMO » “Werkplek met meerdere personen vereist altijd een goede ventilatie”
KMO

“Werkplek met meerdere personen vereist altijd een goede ventilatie”

In samenwerking met
In samenwerking met

Een goede binnenluchtkwaliteit op de werkplaats is niet enkel belangrijk voor de gezondheid van werknemers, het bevordert ook hun prestaties. “Een correcte monitoring en ventilatie zijn dan ook cruciaal”, zegt Steven Braekeveldt van Ventilair Group.

Tekst: Joris Hendrickx

Steven Braekeveldt

Marketing & Product Manager

Ventilair Group

“In 2016 werd een Koninklijk Besluit uitgevaardigd dat werkgevers verplicht om te voorzien in een goed binnenklimaat op de werkplaats. Als indicator voor de kwaliteit van de lucht werd de CO2-waarde gebruikt. De uitstoot daarvan verhoudt zich immers evenredig met alle andere stoffen die personen uitstoten.”

“Op die manier kan de luchtkwaliteit dus eenvoudig worden gemeten en bijgestuurd. Op vlak van ventilatie kan hier ook gemakkelijk een debiet aan worden gekoppeld. Het handhaven van CO2 is trouwens ook belangrijk, omdat een teveel zorgt voor hoofdpijn, concentratieverlies, ademhalingsproblemen, een verhoogde hartslag en vermoeidheid.”

Coronamaatregelen

“In 2019 werd het Koninklijk Besluit herzien, waardoor de officiële grenswaarde voor alle werkplaatsen vandaag is vastgelegd op 900 CO2-deeltjes per miljoen. Helaas waren veel werkgevers hier lange tijd niet van op de hoogte. Sinds de coronapandemie wordt het belang van een goede binnenluchtkwaliteit echter meer dan ooit erkend. Ook om de veiligheid op het vlak van corona te garanderen, wordt nu de maximale CO2-waarde van 900 ppm gehanteerd. Eenmaal boven die waarde moet er verplicht beter worden geventileerd of verlucht.”

Sinds de coronapandemie wordt het belang van een goede binnenluchtkwaliteit meer dan ooit erkend.

Mechanische ventilatie

“De beste garantie voor een gezonde binnenlucht is uiteraard een meting van de luchtkwaliteit samen met actieve mechanische ventilatie waarbij continu vervuilde lucht wordt afgevoerd en zuivere lucht wordt aangevoerd. Maar ook verluchting, een lagere bezetting van de kantoorruimte en zelfs bepaalde kamerplanten kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de binnenlucht.”

“Toch is dat niet hetzelfde. Zo vereist bijvoorbeeld verluchting een menselijke handeling, is het moeilijk te handhaven en is het door de omgeving of temperatuur niet altijd comfortabel en mogelijk. Bovendien kan ventilatie meteen ook worden voorzien van energieterugwinning of een fijne filtering en zelfs worden uitgerust met een geïntegreerde warmtepomp voor koeling en verwarming.”

Vrijblijvend advies

“Een ruimte waar meerdere personen aan het werk zijn, vereist altijd een goede ventilatie. In dat kader kunnen we bedrijven, winkels, openbare gebouwen en scholen adviseren door voor een periode de luchtkwaliteit te komen opmeten. Zo kunnen we objectief bepalen welke oplossing er voor hen nodig is om de hele dag onder de 900 ppm CO2 te blijven, ook tijdens drukbezette piekmomenten.”

Next article