Net zoals dat bij de eigen werknemers het geval is, moeten werkgevers hun uitzendkrachten beschermen tegen blootstelling aan gevaren en risico’s op de werkplek. In het kader van het welzijnsbeleid voert de gebruiker – de feitelijke werkgever van een uitzendkracht – voorafgaandelijk een risicoanalyse uit van alle werkposten en functies binnen het bedrijf. Deze risicoanalyse vormt de basis van de ‘werkpostfiche’.
Marijke Bruyninckx
directeur Preventie en Interim
Wat is een risicoanalyse?
De risicoanalyse gebeurt in drie stappen. “Eerst en vooral zal men de gevaren identificeren: een voorwerp, stof, proces of situatie die schade kan veroorzaken of het welzijn van de werknemer kan bedreigen”, aldus Marijke Bruyninckx, directeur van Preventie en Interim. “Nadien wordt een inschatting van de bijbehorende risico’s gemaakt. Hoe waarschijnlijk is het dat het risico in bepaalde gebruiksomstandigheden of door blootstelling leidt tot schade of aantasting bij de werknemer? Tot slot volgt een evaluatie. Voor alle gevonden risico’s worden er maatregelen getroffen die deze potentiële gevaren wegwerken. Dat kan door het te vervangen door iets wat niet of minder gevaarlijk is en collectieve bescherming biedt (bijvoorbeeld afzuiging). Als dit niet lukt, gaat men over tot persoonlijke bescherming zoals voorzien in handschoenen, gehoorbescherming of het geven van specifieke opleidingen. De bedoeling is om risico’s te vermijden, maar soms blijft er nog een restrisico over. Dat wordt dan opgevangen door in te zetten op regelmatig gezondheidstoezicht zodat de situatie steeds maximaal onder controle gehouden kan worden. De risicoanalyse is trouwens nooit finaal. Ze moet regelmatig bijgewerkt worden, zeker als er een wijziging optreedt aan de werkpost.”
Gedurende de volledige tewerkstelling van een uitzendkracht moet de gebruiker een correct ingevulde werkpostfiche bijhouden voor een mogelijk bezoek van de arbeidsinspectie.
Wat is een werkpostfiche?
In de uitzendsector is dit een wettelijk verplicht document dat onder meer alle genomen maatregelen herbergt om de gevaren en risico’s van een welbepaalde werkpost tot een minimum te herleiden. Naast de maatregelen wordt op de werkpostfiche ook het restrisico, onder vermelding van een gezondheidstoezicht, genoteerd. Voor uitzendkrachten wordt bij een mogelijk gezondheidsrisico verbonden aan de werkpost altijd een werkpostfiche ingevuld en een gezondheidsonderzoek georganiseerd. De werkpostfiche is het centrale informatie-uitwisselingsdocument tussen uitzendkantoor en gebruiker. Als de gebruiker een uitzendkracht wil tewerkstellen aan een werkpost, dan informeert hij het uitzendkantoor via de werkpostfiche over de genomen maatregelen en welk gezondheidsrisico als restrisico overblijft. “Deze werkpostfiche is uniek per werkpost en geeft de genomen preventiemaatregelen weer, net als de vereisten en nodige voorafgaande medische onderzoeken voor de uitzendkracht aan die werkpost”, aldus Bruyninckx. “Deze werkpostfiche is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook cruciaal in de communicatie tussen gebruiker en uitzendkantoor om de juiste uitzendkracht te selecteren. Op basis van de werkpostfiche kan het uitzendkantoor een uitzendkracht kiezen met de juiste vaardigheden en medische geschiktheden of – indien nodig – een voorafgaand medisch onderzoek vastleggen bij de arbeidsarts. De basis van het selectieproces is een correct en volledig ingevulde werkpostfiche. Indien dat niet het geval is, verliezen zowel de gebruiker als het uitzendkantoor kostbare tijd in het selectieproces.”
Een werkpostfiche is een wettelijk verplicht document in de uitzendsector. Het omvat alle genomen maatregelen om de gevaren en risico’s van een welbepaalde werkpost tot een minimum te herleiden.
Wie is verantwoordelijk?
Het is de gebruiker die wettelijk verantwoordelijk is voor de werkpostfiche. Hij vult de werkpostfiche in op basis van zijn risicoanalyse. De gebruiker kan zich hiervoor laten bijstaan door zijn interne preventiedienst en desnoods zijn externe dienst (met inbegrip van de arbeidsarts). Tijdens het onthaal van de uitzendkracht moet de gebruiker op basis van de werkpostfiche aftoetsen of de uitzendkracht volledig klaar is om van start te gaan aan de werkpost. Met dit onthaal krijgt de uitzendkracht alle nodige en nuttige informatie om veilig te kunnen werken. “Het is dus een cruciale fase voor elke uitzendkracht die op een nieuwe werkplek aan de slag gaat”, aldus Bruyninckx. “Om deze fase zo optimaal mogelijk te organiseren, is een goede uitwisseling tussen gebruiker, uitzendbureau en uitzendkracht nodig. Bij een mogelijk bezoek van de arbeidsinspectie moet de gebruiker de link tussen werkpost en de keuze voor deze tewerkgestelde uitzendkracht kunnen aantonen. Dit doet hij aan de hand van zijn uitgewisselde informatie met het uitzendkantoor met betrekking tot de werkpostfiche voor deze werkpost.”
Alle nodige informatie over het invullen van het werkpostfiche, net als blanco modelformulieren, staan gratis ter beschikking op werkpostfiche.be