Skip to main content
Home » KMO » Eindelijk ademruimte dankzij optimale luchtzuivering
KMO

Eindelijk ademruimte dankzij optimale luchtzuivering

In samenwerking met
In samenwerking met

Bedrijven en organisaties zijn zich meer dan ooit bewust van de meerwaarde van kwalitatieve binnenlucht. “Een continue monitoring van de luchtkwaliteit en optimale luchtzuivering kunnen wat dat betreft een enorm verschil maken”, zeggen experten Ed Savoir, CEO bij Pinewood Electronics Marketing en Karel Van Echelpoel, zaakvoerder bij Ekorika.

Tekst: Joris Hendrickx

Ed Savoir

CEO

Pinewood Electronics Marketing

Karel Van Echelpoel

Zaakvoerder

Ekorika

Hoe belangrijk is luchtzuivering voor bedrijven en organisaties?

Savoir: “De lucht die we inademen, ook in de werkomgeving, is vaak ernstig vervuild met onder andere schadelijke gassen, ultrafijn stof, ozon, bacteriën en niet te vergeten allerlei virussen waaronder COVID-19. Ook werkgevers beseffen dat nu meer dan ooit. De vraag naar luchtzuiverings- en sterilisatiesystemen neemt dan ook sterk toe. Daarmee kunnen werknemers immers terug zuivere lucht inademen die niet enkel hun gezondheid verbetert, maar ook hun welzijn, concentratie en prestaties.”

Welke oplossing hebben jullie hiervoor?

Van Echelpoel: “Door onze jarenlange ervaring als importeur van filtertechnologie uit Zuid-Korea kwamen we in contact met Puresys, een bedrijf dat vanuit de onderzoekscampus (KAIST) van de technische universiteit van Daejeong een nieuw en compact toestel heeft ontwikkeld voor luchtzuivering. Intussen is dit systeem wereldwijd gepatenteerd en is Puresys goed voor een marktaandeel van ongeveer 70% van de professionele markt van luchtzuiveringstoestellen in Zuid-Korea.”

Savoir: “Dit systeem kan een enorme meerwaarde zijn voor kantoor- en vergaderruimtes, maar ook voor dokters- en tandartspraktijken, ziekenhuizen, scholen, horeca, musea, woonzorgcentra, laboratoria, sportcentra, bestuurderscabines van treinen, metro, vrachtwagens, enz.”

Dankzij luchtzuiveringssystemen kunnen werknemers terug zuivere lucht inademen die niet enkel hun gezondheid verbetert, maar ook hun welzijn, concentratie en prestaties.

Wat maakt het systeem zo uniek?

Van Echelpoel: “Dit revolutionaire systeem is gebaseerd op natuurlijke processen en eigenschappen van mineralen. Het apparaat zuigt lucht op en voert eerst de gangbare zuiveringen tot en met HEPA-filter uit. De volgende fase is een hoogtechnologische katalysatorsysteem op basis van UV, opgeschuimd metaal en verschillende mineralen. Als laatste wordt ook het geproduceerde ozon ontbonden. Hierdoor krijg je een all-in-one oplossing die terug zuivere, evenwichtige en gezonde lucht in de kamer brengt.”

“De luchtzuivering gebeurt niet enkel consequent, maar ook op een zeer milieuvriendelijke manier. Het gebruik van kunststof is tot het minimum herleid. De omkasting is van aluminium, de ventilator is het enige bewegende onderdeel en de elektronica kan gemakkelijk worden vervangen. Het ontwerp is tijdloos en past in elke omgeving. Bij normaal gebruik geven we bovendien drie jaar garantie.”

Savoir: “Alle toestellen werken volgens dezelfde principes. De grote toestellen kunnen gewoon op de vloer worden geplaatst, maar ook worden opgehangen en zelfs ingebouwd in een muur of plafond. Het kleinste mobiele exemplaar komt zelfs met een 12V DC adapter waardoor het in een wagen, mobilhome of vrachtwagen kan worden gebruikt. Alle toestellen hebben een laag verbruik en maken amper geluid.”


De nood aan een optimale luchtkwaliteit beperkt zich niet enkele tot kantoorruimtes. Luchtzuivering is een meerwaarde voor elke plek waar veel mensen samenkomen, denk bijvoorbeeld aan restaurants en bars, musea, enz.


Hoe kan de luchtzuivering nog verder worden geoptimaliseerd?

Van Echelpoel: “We bieden een betaalbaar maar zeer gevoelig meettoestel aan van HUMA dat diverse parameters zoals temperatuur, luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en het niveau van alle vluchtige organische stoffen (VOC) in kaart brengt. Meerdere exemplaren hiervan doorheen het gebouw kunnen worden geconnecteerd met één tablet of smartphone. Vanaf daar krijg je dan een overzicht van de luchtkwaliteit in elke ruimte.”

“Bij een slechte luchtkwaliteit zal het apparaat automatisch een pushbericht uitsturen waardoor onmiddellijk kan worden ingegrepen. De gemeten waarden worden ook negentig dagen bijgehouden, zodat bedrijven achteraf kunnen aantonen dat hun luchtzuivering goed werkt.”

Savoir: “Wij bieden ook draagbare meettoestellen met een ingebouwde herlaadbare batterij aan die overal kunnen worden gebruikt. Wanneer er bovendien veel mensen aanwezig zijn in een ruimte, denk bijvoorbeeld aan een kantoor of een restaurant, is het belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van het luchtzuiveringstoestel. Vaak is het beter om meerdere kleine toestellen verspreid op te stellen dan één krachtig toestel. Op die manier kan de uitgeademde vervuilde lucht immers het best en snelst worden opgevangen en gezuiverd.”

Hoe betaalbaar zijn luchtzuiveringssystemen?

Van Echelpoel: “Op zich zijn deze toestellen betaalbaarder en gemakkelijker om te plaatsen dan een uitgebreid ventilatiesysteem. Er is geen breekwerk nodig, enkel een stopcontact.”

Savoir: Toch kan de kost voor sommige bedrijven een drempel zijn. Daarom bieden we ook huurformules aan van één tot zes maanden en van zes maanden tot drie jaar. Hierdoor kunnen bedrijven deze kost fiscaal aftrekken. Ook het onderhoud valt goed mee: bij intens gebruik (24/7) raden we twee onderhoudsbeurten per jaar aan, bij normaal gebruik volstaat één keer per jaar. Dit kan iedereen zelf doen. Een technieker is niet nodig. Uiteraard bieden wij ook een onderhoudscontract aan voor preventief onderhoud en 24u service.”

Next article