Home » KMO » 5 tips om succesvol te ondernemen
KMO

5 tips om succesvol te ondernemen

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Denk je eraan om een eigen onderneming op te richten? “Niet twijfelen, maar doen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.Het zou weleens het beste idee van je leven kunnen zijn.” Hij geeft alvast vijf tips om van jouw prille onderneming een succesverhaal te maken.

Als starter moet je ergens in uitblinken om de concurrentie in de markt aan te kunnen. Jij als persoon bent de belangrijkste troef binnen een start-up.

 1
Volg je passies


Het klinkt vanzelfsprekend, maar je kiest best een idee dat aansluit bij jouw interesses, passies, vaardigheden en netwerk. Als starter moet je ergens in uitblinken om de concurrentie in de markt aan te kunnen. Jij als persoon bent de belangrijkste troef binnen een start-up.

2
Richt je op een niche


Een aanbod presenteren dat voor iedereen perfect is, werkt helaas niet. Het is daarom beter om een bepaalde niche uit te werken. Wanneer je je aanbod afstemt op een bepaalde groep, gaat het doelpubliek zich persoonlijker aangesproken voelen en dus sneller toehappen.

3
Ken de dromen van je doelpubliekEenmaal je de keuze van doelgroep gemaakt hebt, moet je in kaart brengen waar je doelgroep mee bezig is, waar ze van wakker liggen, waar ze van dromen. Eenmaal je de behoeften van jouw doelgroep kent, loopt de verkoop vanzelf. De voornaamste reden waarom start-ups falen, is dat ze iets aanbieden waarop niemand zit te wachten.

Zet je bestaansreden op papier, dat is je missie.

4
Start met een haalbaarheidsplanEen financieel plan geeft een eerste zicht op de inkomsten en de belangrijkste kosten. Ook al vormt dat een goed vertrekpunt, we raden aan om de financiële golven in een kasplan verder uit te werken. Zo heb je niet alleen inzichten in alle mogelijke kosten, je weet ook wanneer er zware investeringen aankomen. Een financieel plan geeft een goede foto op het einde van het jaar, het kasplan is de interessante film door het jaar heen.

5
Zet een missie en visie op papierZet je bestaansreden op papier, dat is je missie. Puur daaruit een visie, dat is hoe je op de lange termijn je missie zal waarmaken. Stel ook een groeiplan op. Daarmee kan je mogelijke investeerders overtuigen. Met een actieplan pak je vervolgens de werkpunten stap voor stap aan.

Doe mee met Bryo van Voka

De belangrijkste les voor starters bewaar ik tot het einde: zoek een ondernemer die je klankbord wil zijn, ontmoet gelijkgestemde zielen. Zij helpen je om valkuilen te vermijden. Ze zorgen ook voor mentale steun en coaching. Bij Voka kan je terecht met al je vragen. Ons Bryo programma heeft al duizenden starters doen groeien. Ik ben zeker dat we ook jou kunnen op weg zetten naar succes.  

Next article