Skip to main content
Home » IT-Solutions » Snelle, frequente en gedetailleerde risicoberekeningen voor banken
IT-Solutions

Snelle, frequente en gedetailleerde risicoberekeningen voor banken

Met dank aan
Met dank aan

Steeds snellere evoluties en strengere regels maken het cruciaal dat financiële instellingen snel, frequent en gedetailleerd kunnen rapporteren. De automatisering van risicoberekeningen helpt hen om te voldoen aan deze nieuwe noden. Meer uitleg door Matthias Coessens, Managing Director EMEA en co-founder van ElysianNxt.

Tekst: Joris Hendrickx

Vanuit welke noden in de financiële wereld is ElysianNxt ontstaan en gegroeid?
Matthias Coessens.

“ElysianNxt is een regtechbedrijf dat alle risicoberekeningen die financiële instellingen moeten rapporteren automatiseert, volgens de standaarden en reguleringen van de Nationale Bank van België en de Europese Bankautoriteit. En dat zijn er heel wat: kredietrisico’s, intrestvoetrisico’s, liquiditeitsrisico’s, enz. Wegens de evoluerende noden in de afgelopen jaren én in de toekomst beslisten we als jonge en flexibele pionier om daarbij sterk in te zetten op nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie, cloudcomputing en microservices. Hierdoor kunnen banken hun berekeningen veel sneller, frequenter en gedetailleerder uitvoeren.”

Waarom is dat vandaag zo belangrijk voor hen?

“Vroeger moesten banken elke maand een rapportering doen. Sinds de financiële crisis vragen de regulatoren echter ook om regelmatige ‘what if’-analyses, simulaties en stresstesten toe te voegen. Door de coronacrisis zijn daar ook nog rapporteringen over mogelijke macro-economische scenario’s bijgekomen. Bovendien moeten banken in het kader van de ESG-normen ook klimaatrisico’s en transitierisico’s meenemen in hun berekeningen. Zo zullen vervuilende sectoren bijvoorbeeld worden geconfronteerd met een carbon tax, waardoor hun winstgevendheid en dus hun financiële gezondheid worden aangetast.”

De steeds strengere rapportageverplichtingen voor banken vereisten een toenemende automatisering van risicoberekeningen.

Hoe ziet u dit verder evolueren?

“In 2025 zullen de strengere Basel 4-normen van kracht worden. De financiële sector zal bovendien alsmaar meer datadriven worden en de vereisten rond rapportering zullen enkel maar verder worden aangeschroefd. Regulatoren zullen vereisen dat rapporteringen continu en structureel gebeuren tot op het niveau van elk individueel contract. De hoeveelheid, frequentie, snelheid en complexiteit van de calculaties zal dus enkel nog toenemen.”

Getuigenis

“Als kleine Belgische nichebank was het voor CKV in het verleden een hele uitdaging om te  blijven voldoen aan de steeds streng wordende regulatoire verplichtingen”, vertelt Emmanuel Lambert, Digital Transformation Officer bij CKV. “Daarom hebben we ons hierin laten versterken door de innovatieve software van ElysianNxt. Die laat toe om op een kostenefficiënte, flexibele en makkelijke manier data-analyses uit te voeren en daar vervolgens over te rapporteren. Omdat deze in de cloud draait, kan deze software continu en zonder meerkost mee evolueren met nieuwe noden en verplichtingen.”

Next article