Home » IT-Solutions » OPINIE : Het nieuwe normaal en de gevolgen van de digitale transformatie
Digital Transformation

OPINIE : Het nieuwe normaal en de gevolgen van de digitale transformatie

Danielle Jacobs, CEO Beltug.
Danielle Jacobs, CEO Beltug.
Danielle Jacobs, CEO van Beltug.

Nu telewerk deel uitmaakt van het nieuwe normaal, voelen bedrijven meer dan ooit de nood om hun werknemers te sensibiliseren over cyberveiligheid en privacy. Het is het komende jaar de absolute topprioriteit van de Belgische IT-beslissers. Danielle Jacobs, CEO van Beltug, legt uit.

Uit het Beltug Priorities Compass 2020, onze jaarlijkse bevraging bij 265 respondenten om te peilen naar de IT-prioriteiten bij bedrijven en overheidsinstellingen, blijkt dat in de top 10-prioriteiten er maar liefst zes gelinkt zijn aan cyberveiligheid.

Het onderwerp staat dus meer dan ooit hoog op de agenda. Dankzij de bevraging krijgen we een goed inzicht in de onderwerpen waar de digitale leiders vandaag van wakker liggen. Bij uitstek is dat cyberveiligheid, maar erg uiteenlopende onderwerpen halen een hoge score. CIO’s en hun teams moeten veel zaken tegelijk in de gaten houden en dat is duidelijk een gevolg van de digitale transformatie van onze economie.

Overstap naar de cloud

Bedrijven stellen zich veel vragen over wat de juiste strategie is voor hun IT-architectuur. Ook dat maakt deel uit van de digitaliseringsgolf. Cloudtoepassingen en -infrastructuur zijn in opmars, maar wat breng je nu best naar de cloud en wat niet?

Daarbij spelen diverse elementen een rol: de kostprijs, efficiëntie, veiligheid en betrouwbaarheid van de gekozen optie, maar eveneens vragen rond de dominantie van een aantal grote spelers en een mogelijke vendor lock-in bij een exit uit de cloud.

Rond het Internet of Things, artificiële intelligentie en 5G vragen bedrijven zich af hoe deze nieuwe technologieën optimaal kunnen ingezet worden voor hun bedrijf: welke toepassingen kunnen een meerwaarde opleveren voor de business?

Nieuwe technologieën

Er is ook veel interesse in Robotic Process Automation, het automatiseren van administratieve bedrijfsprocessen aan de hand van softwarerobots. Die kunnen een handmatig proces zoals het verwerken van inkomende facturen vlotter en efficiënter laten verlopen. Rond het Internet of Things, artificiële intelligentie en 5G vragen bedrijven zich af hoe deze nieuwe technologieën optimaal kunnen ingezet worden voor hun bedrijf: welke toepassingen kunnen een meerwaarde opleveren voor de business?

Hier wordt ook duidelijk dat de nieuwe technologieën in een veel breder kader moeten worden bekeken en meerdere afdelingen brokken zijn, denk onder meer aan IT, HR, legal, operationeel en financieel management.

Databeleid is cruciaal

Over het belang van data – als basis voor een betere customer experience, proces- en productinnovatie of nieuwe business – is al veel gezegd. De Beltugleden beseffen dat het potentieel van data staat of valt met een goede datastrategie.

Daarom verkozen ze datagovernance en datakwaliteit tot een top 10-prioriteit. Maar meer en meer moeten bedrijven samenwerken. Vragen zoals ‘Wie is eigenaar van de data?’ en ‘Wie mag  ze commercialiseren?’ zijn dan ook aan de orde.

Next article