Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waakt over de cyberveiligheid in België. Managing director Miguel De Bruycker neemt ons mee in het cyberverhaal en vertelt hoe we ons veilig op het internet kunnen begeven.
Het is een oneerlijke strijd tussen hackers en beschermers van computernetwerken. Bedrijven moeten tientallen beveiligingstechnologieën implementeren om tot een ‘state of art’ beveiliging te komen. Ze hebben er alle belang bij om hun netwerken te scannen op kwetsbaarheden en om te zorgen dat gebruikers werken met complexe wachtwoorden of beter nog met tweestapsverificatie.
Ook het bewustmaken van medewerkers over de voornaamste cyberdreigingen en phishing in het bijzonder is onontbeerlijk. Maar cybercriminelen zijn steeds beter georganiseerd en gespecialiseerd waardoor het momenteel een enorme uitdaging is om onze digitale maatschappij voldoende te beveiligen. Het internet lijkt soms een rovershol voor cybercriminelen, maar dat is geen correct beeld.
Naar een veilig en betrouwbaar internet
Het internet is snel geëvolueerd naar een maatschappelijk en economisch essentiële dienst, maar kent onvoldoende gebalanceerd beheer van de veiligheidsrisico’s. Om het vertrouwen in en de veerkracht van de digitale omgeving te borgen, moet extra beveiliging worden toegevoegd.
De digitale identiteit is daarbij een belangrijke de sleutel tot succes. We willen in de toekomst bijvoorbeeld zien van wie een bericht komt en wie verantwoordelijke is voor een website. Berichten of websites waar geen duidelijke afzender of uitgever voor gekend is, zullen als minder betrouwbaar gemarkeerd worden.
Er zijn nu al technieken beschikbaar waarbij een website-certificaat, te vinden achter het slotje naast de URL balk, garant staat voor een gekende en betrouwbare uitgever. Bij deze uitgebreide validatie, in vakterminologie Extended Validation Certificates, wordt de juridische of fysieke identiteit van de verantwoordelijke uitgever gecontroleerd.
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) speelt een belangrijke rol om van het internet een veilige haven te maken.
Er zijn ook andere vormen van certificaten die minder garanties bieden maar die evengoed een slotje opleveren naast de URL balk van de website, waardoor het momenteel niet duidelijk is of een website wel betrouwbaar is.
Grote bedrijven met veel activiteit op het internet gebruiken Extended Validation Certificates op hun websites, maar kleinere bedrijven hebben er momenteel niet een paar honderd euro’s per jaar en administratief werk voor over. Het is met een publiek private samenwerking en met ondersteuning op EU niveau mogelijk om er toe te komen dat meer dan 90 % van alle websites in de EU het hoogste niveau van certificaat gebruiken en dat er voor minder betrouwbare websites gewaarschuwd kan worden.
De rol van het Centrum voor Cybersecurity België
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) speelt een belangrijke rol om van het internet een veilige haven te maken. Zo stuurt het CCB gerichte waarschuwingen over kwetsbaarheden en computerinfecties naar de eigenaars van getroffen systemen.
Deze spear warning zorgt ervoor dat bedrijven met kwetsbaarheden of infecties snel concrete actie kunnen ondernemen om aanvallen of schade te vermijden. In de loop van 2021 komt er een smartphone applicatie BeGuard waarmee bedrijven, KMO’s en ook individuele internetgebruikers algemene en gerichte waarschuwingen kunnen ontvangen.
Dit zijn maar enkele van de vele initiatieven en projecten die noodzakelijk zijn om het internet voldoende veilig te houden en om te zorgen dat we ons in alle vrijheid kunnen bewegen in een betrouwbare digitale maatschappij.
Over het Centrum voor Cybersecurity België
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. www.ccb.belgium.be