Home » IT-Solutions » OPINIE: België neemt een hogere vlucht naar de cloud
IT-Solutions

OPINIE: België neemt een hogere vlucht naar de cloud

Edward Boute, Head of Google Cloud Belux.

De cloudwatervrees waar Belgische bedrijven lange tijd mee schermden, brokkelt geleidelijk aan af. COVID-19 bracht de bal écht aan het rollen en bevestigde dat de cloud een onmisbare troef is voor de industrie van morgen. “Er komt schot in de zaak. Ook traditionele sectoren zoals ziekenhuizen, banken en de maakindustrie timmeren nu aan de weg naar de cloud”, merkt Edward Boute, Head of Google Cloud Belux.

Belgische bedrijven keken lang de kat uit de boom. Een aantal scale-ups zoals Collibra, Datacamp en Unifiedpost doen het al uitstekend en de traditionele sectoren volgen in hun spoor. De cloud is vandaag zoveel meer dan een online garage voor het opbergen van data.

De mogelijkheden zijn onbeperkt.

De mentaliteitswijziging is een feit: of je de transitie naar de cloud inzet, is niet langer een topic. Hoe je er het meeste rendement uit haalt, is wat IT-specialisten en CIO’s bezighoudt.

Verschuivende prioriteiten

Om welke topics gaat het dan wel? Security is niet langer de enige prioriteit. De toegevoegde waardes zoals kostenbesparingen, snelle schaalbaarheid en datagedreven inzichten zijn gelijkwaardige criteria.

Is veiligheid dan geen ding meer? Jawel, maar dat is intussen ingeburgerd. Bedrijven, en zeker chief security officers, beseffen intussen dat hun data in de cloud veel veiliger staan dan in een eigen datacenter. Cloud providers slagen er beter in om data, zowel in transit als at rest, te versleutelen dan eigen IT-teams.

Vandaag zet toch ook iedereen achteloos het geld op de bank omdat het daar veiliger staat, ook al weet je niet langer waar het dan precies ligt. Of kent iemand nog een grootmoeder die haar bankbriefjes in een sok verstopt?

Meer en meer bedrijven werken aan een multicloud approach. Als Belgische bedrijven zoveel mogelijk binnen deze krijtlijnen blijven, zijn ook zij klaar voor morgen.

Compliance en privacy zijn een groter issue geworden dan veiligheid. En ook hier nemen cloud providers alle kopzorgen weg door het grootste deel van de compliance zelf te verzorgen. Het debat verschuift naar souvereniteit: landen en bedrijven willen de controle over de data, de operaties en de software behouden. Google Cloud kondigde daarom op haar Europese event in september al aan om net hieraan heel wat aanpassingen door te voeren zodat bedrijven die controle kunnen behouden.

Hybrid en edge cloud computing

De volgende vraag is waar de applicaties dienen te draaien: in de fabriek, in de cloud, in het datacenter, in mijn auto? Google’s antwoord hierop is simpel: waar dat het beste uitkomt. Als je een zelfrijdende wagen hebt, stop je de computerkracht in de wagen zelf. Hij moet wel geconnecteerd zijn om updates te krijgen, en je wil dat die updates in alle wagens op dezelfde manier gebeuren, met dezelfde processen etc.

Hetzelfde geldt voor fabrieken, consumentenapplicaties, etc. Dit noemen we bij Google hybrid en edge cloud computing: je kan centraal applicaties maken, beheren, updaten, monitoren én beveiligen op basis van data en getrainde artificiële intelligentie, maar je kan ze zowel in de cloud, in je datacenter of in de edge gaan uitrollen.

Om het plaatje compleet te maken, moet je alleen nog zorgen dat je geen lock-in hebt en op verschillende clouds uitrollen, oftewel multicloud zijn, door op basis van een aantal criteria te beslissen of je Azure, AWS en/of Google Cloud gebruikt. Dit kan uiteraard enkel als je in open source werkt zodat je makkelijk en automatisch kan veranderen van cloud provider.

Meer en meer bedrijven zijn tot dat inzicht gekomen en werken daarom aan een multicloud approach. Als Belgische bedrijven zoveel mogelijk binnen deze krijtlijnen blijven, zijn ook zij klaar voor morgen.

Next article