Home » IT-Solutions » Hybride IT-trainingen: bijscholen tijdens én na corona
Digital Transformation

Hybride IT-trainingen: bijscholen tijdens én na corona

In samenwerking met
IT-opleidingen blijven ook tijdens corona cruciaal om mee te zijn met nieuwe evoluties. Een hybride aanpak biedt dan een mooi alternatief met meer slaagkansen dan een traditionele online zelfstudie.
In samenwerking met
IT-opleidingen blijven ook tijdens corona cruciaal om mee te zijn met nieuwe evoluties. Een hybride aanpak biedt dan een mooi alternatief met meer slaagkansen dan een traditionele online zelfstudie.

Bedrijven kunnen zich niet permitteren om IT-trainingen uit te stellen omwille van corona. Hun mensen moeten nu eenmaal mee blijven met de nieuwe evoluties. Hybride trainingen, waarbij men volgens een vast rooster live en interactief les krijgt van een docent, blijken vandaag dé methode om goede resultaten te boeken. Steven Scheldeman, Managing Director van core-origins, legt uit.

Tekst: Joris Hendrickx

Steven Scheldeman

Managing Director

Core-origins

“De innovaties op het vlak van IT zijn onverminderd blijven doorgaan. De sector heeft het tijdens deze crisis zelfs erg druk om ervoor te zorgen dat alle bedrijven online kunnen blijven verder werken en verkopen. De IT-profielen die bij sommige bedrijven ontslagen worden, vinden dan ook vaak snel opnieuw werk in andere bedrijven.”

“Zij komen hierdoor wel in een andere omgeving terecht en moeten zich bijgevolg plots nieuwe tools eigen maken en nieuwe kennis opdoen. Werkgevers beseffen dan ook dat ze deze mensen moeten blijven opleiden, ook in coronatijden.” 

Hybride trainingshub 

“Volgens de huidige coronamaatregelen kunnen fysieke trainingen uiteraard niet doorgaan. Mensen staan daar momenteel ook niet voor open. Maar het was in feite al langer zo dat steeds meer mensen er tegenop zagen om zich ver te verplaatsen voor trainingen.”

“In het najaar van 2019 – dus nog voor corona – hadden we bij core-origins daarom al een businessmodel klaar om in 2020 voor het eerst een hybride traininghub te lanceren waar al onze trainingspartners hun IT-trainingen kunnen aanbieden, naast onze eigen gespecialiseerde trainingen.” 

Deelnemers kunnen een cursus zowel fysiek volgen als via een online videoverbinding. Alles gebeurt bovendien onder live begeleiding van een docent.

“Toen COVID-19 begin dit jaar toesloeg, waren wij dus al meteen klaar om hierop in te spelen met volwaardige online klassikale trainingen die in een hybride vorm worden gegeven. Deelnemers kunnen daarbij fysiek aanwezig zijn, maar indien gewenst kunnen ze ook via een online videoverbinding en een gedeeld scherm vanop afstand meevolgen.

Alle deelnemers, online én fysiek, loggen in op hetzelfde platform. Zo kan men zich aansluiten bij een training zonder zomaar een toeschouwer op de achtergrond te zijn. Via het platform kunnen alle deelnemers participeren, vragen stellen en opmerkingen geven.” 

Online zelfstudie versus hybride trainingen

“Het aantal mensen dat zich inschrijft voor een online zelfstudiecursus en die binnen een bepaalde termijn ook afmaakt, is vaak zeer beperkt. Hoe duurder de cursus, hoe meer kans natuurlijk dat men hem zal afwerken. Men wil dan immers dat die investering rendeert. Hoe lager de instapdrempel echter is, hoe meer mensen uiteindelijk afhaken.”  

“In normale omstandigheden hebben medewerkers die op kantoor werken niet de tijd om tijdens de werkuren een online zelfstudiecursus te volgen. Ze worden immers voortdurend gestoord door collega’s en hebben op kantoor al genoeg andere taken. Ze zullen een dergelijke cursus dus buiten de werkuren moeten afwerken, wat ook niet simpel is. Mensen die thuiswerken, hebben gelijkaardige uitdagingen.”

Met onze online klassikale trainingen is iedereen tegelijk (fysiek of online) aanwezig.

“Zij ondervinden vaak een hoge druk van hun werkgever om toch maar te presteren van thuis uit én ze hebben daar dan nog eens de afleiding van hun gezinsleden bij. Het gevolg is dat ook daar de online zelfstudie het logische slachtoffer is.”

“Met onze online klassikale trainingen is iedereen tegelijk (fysiek of online) aanwezig. Men hoeft zich niet noodzakelijk te verplaatsen en verliest daar dus geen tijd mee. Alles verloopt zoals een normale werkdag en we starten, eindigen en pauzeren volgens stipte tijdkaders. Bovendien gebeurt alles onder de live begeleiding van een docent met kennis van zaken, die onmiddellijk beschikbaar is voor alle vragen. Hierdoor is het percentage van mensen die onze cursussen afmaken veel groter.” 

Groeiende interesse en overtuiging bij bedrijven

“Sommige bedrijven kiezen momenteel voor onze hybride en online trainingen omdat ze door corona gewoon niet anders kunnen. Niettemin geraken zij snel overtuigd van de meerwaarde van deze werkwijze. Vaak laten ze ons achteraf weten dat het veel beter is meegevallen dan ze aanvankelijk hadden verwacht.” 

“Online en hybride trainingen hebben in ieder geval een permanente plaats verworven in onze maatschappij, ook wanneer we corona volgend jaar hopelijk achter ons kunnen laten. Steeds meer bedrijven beseffen dat intussen en staan dus open voor deze nieuwe vorm van trainingen.” 

« Op dit ogenblik bieden we onze hybride cursussen voornamelijk aan in Vlaanderen en het zuiden van Nederland. Door het hybride karakter van de cursussen kunnen echter ook bedrijven buiten die regio’s een volwaardige cursus volgen. » 

« Vanaf januari 2021 focussen we ook op Brussel, Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg. Aan de ene kant opent dat de deuren voor bedrijven die hun medewerkers lokaal en fysiek op cursus willen zenden. Aan de andere kant vergroot dat het aantal online cursussen. Net dat is het mooie aan het hybride systeem. » 

Klik hier om het aanbod aan hybride opleidingen te ontdekken.

Next article