Dat digitalisering zowel maatschappelijk als economisch een heoom is voor groei en vooruitgang, lijdt geen twijfel meer. Zowel bedrijven als publieke instellingen zijn overtuigd dat ze de vele voordelen van technologie moeten benutten.
Toch toont de recente marktstudie van Beltug, een bevraging bij 1.150 ICT-beslissingsnemers, dat de digitale opmars onder druk staat. De durf om te blijven investeren, samen met een gericht beleid, moet Vlaanderen aan de Europese top houden.
Vooral kleinere en middelgrote organisaties geven in de marktstudie aan dat ze hinder ervaren door een gebrek aan expertise en middelen. Digitalisering raakt immers álle medewerkers en processen. Vaak ondervinden kmo’s moeite om een geschikt profiel aan te trekken. En nu het economisch wat minder gaat, blijkt ook dat grotere organisaties wachten met aanwervingen of zelfs het ICT-personeelsbudget beknotten.
Beveiliging en regelgeving zetten digitale vooruitgang onder druk
Intussen worden de uitdagingen alleen maar groter, bijvoorbeeld inzake cybercriminaliteit. De geopolitieke situatie heeft aangetoond dat we ons dringend beter moeten beveiligen. Een goed incident response plan is geen luxe meer, maar een basisvereiste. 9 op de 10 grote organisaties heeft zo’n actieplan klaar. Maar liefst 62% van de kleine bedrijven is niet voorbereid.
Een goed incident response plan is geen luxe meer, maar een basisvereiste.
Tegelijk verhoogt regelgeving de werkdruk bij ICT’ers. Tijd en middelen die naar wettelijke verplichtingen gaan, kunnen niet worden ingezet voor innovatie of beveiliging bijvoorbeeld. Daarom blijft Beltug pleiten voor duidelijke, uitvoerbare wetgeving en heldere richtlijnen over hoe ze toegepast moet worden. We kijken ter zake uit naar de initiatieven van de overheden, die administratieve vereenvoudiging tot prioriteit hebben uitgeroepen.
AI als katalysator voor duurzame digitale groei
Want Vlaanderen heeft alles in huis om zijn rol van digitale voortrekker in Europa waar te maken. Dat vereist moedige keuzes en blijvende investeringen in onderzoek en talent. Toch zijn we optimistisch. Zo wordt Artificiële Intelligentie duidelijk omarmd door het bedrijfsleven. En met initiatieven zoals het ‘AI Playbook’ biedt de Vlaamse overheid een waardevol, praktisch kader voor het doordacht inzetten van AI in de publieke sector. Die aanpak is ook voor bedrijven bijzonder bruikbaar om AI veilig en effectief te integreren.
Dat alles maakt nogmaals duidelijk dat een hechte samenwerking tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen het middel bij uitstek is om van digitalisering een echte hefboom voor duurzame welvaart te maken.