Home » Future of Work » Twaalf jaar op rij Great Place To Work
Future of Work

Twaalf jaar op rij Great Place To Work

Mars Belgium werd zopas voor het twaalfde jaar op rij door de eigen werknemers verkozen tot ‘Great Place To Work’. Het bedrijf neemt dan ook heel wat initiatieven om zichzelf én haar werknemers ‘futureproof’ te maken.

Tekst: Joris Hendrickx

Meer uitleg door Kathy Heungens, Corporate affairs director bij Mars Belgium.

Mars mag zich opnieuw een van de ‘Beste Werkgevers van België’ noemen in de categorie ‘minder dan vijfhonderd werknemers’. Maar liefst 92% van de 388 medewerkers vond het internationale familiebedrijf ‘een heel goede organisatie om voor te werken’.

Als kers op de taart kreeg het bedrijf ook de Special Award voor ‘Collaborative Hiring’, voor de unieke manier waarop lijnverantwoordelijken en de talent acquisition experts samenwerken. Mars Belgium was meteen opnieuw de enige speler uit de FMCG-sector in de top twintig, én het enige bedrijf met een productie-eenheid: de Uncle Ben’s fabriek in Olen.

Kathy Heungens
Kathy Heungens, corporate affairs director bij Mars Belgium.

Familiale waarden staan centraal

“Ons bedrijf is al meer dan honderd jaar eigendom van de familie Mars en is niet beursgenoteerd”, begint Kathy. “Dat heeft geleid tot een specifieke cultuur en principes, die we ‘the Mars way’ noemen. De manier waarop we beslissingen nemen is gedreven door waarden. Dat werd in feite al in 1947 vastgelegd door de familie Mars, lang voordat het ‘in trend/hip’ was om in een bedrijfscontext te spreken over waarden en principes.”

“Centraal in onze bedrijfscultuur staan vijf kernwaarden: kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid. We hanteren deze als een kompas voor alles wat we doen en beslissen, zowel op zakelijk vlak als op gebied van persoonlijke ontwikkeling.”

“Wij geloven dat deze waarden gedreven cultuur aan de basis ligt van ons succes, vandaag en zeker ook dat van morgen. Het feit dat we niet beursgenoteerd zijn zorgt er meteen ook voor dat we op lange termijn kunnen denken en niet gebonden zijn aan de korte termijndoelen van aandeelhouders.”

Trotse ‘associates’ die met plezier komen werken

“Bij Mars zijn werknemers niet ‘zomaar’ medewerkers maar ‘associates’. Dat is een bewuste keuze, gestoeld op het ‘Mars Associate Concept’: een wederzijds engagement gebaseerd op vertrouwen, respect en verantwoordelijkheid.”

We werven mensen aan voor een carrière en een ontwikkelingsreis, niet voor een rol.

“Die betrokkenheid heeft duidelijk een positieve invloed op hoe onze mensen aankijken tegen hun job. Maar liefst 93% van de associates zegt met trots aan anderen dat ze bij Mars werken. 90% vindt dat zijn job niet zomaar een job is, maar betekenis en belang heeft. 84% van de werknemers geeft aan dat zij ernaar uitkijken om naar het werk te komen.”

Talentontwikkeling als differentiator

“Daarnaast draait alles bij ons rond talent en ontwikkeling. We werven mensen aan voor een carrière en een ontwikkelingsreis, niet voor een rol. Dat betekent dat onze mensen niet enkel hun rol moeten vervullen maar ook dienen uit te kijken hoe ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Op die manier worden ze meteen ook wendbaarder, wat cruciaal is in de VUCA-wereld waarin we ons vandaag bevinden.”

“Elke ‘associate’ heeft zijn/haar eigen objectieven en persoonlijke ontwikkelingsplan met concrete doelen en ontwikkelingspunten die elk kwartaal worden besproken. Daarnaast zorgt Mars voor de nodige coaching, zowel via interne mentors als externe partners. Tot slot is er ook de Mars University, een offline en online leerplatform dat permanent wordt verrijkt.”

“In België heeft Mars bovendien beslist om een talentincubator te zijn. In dat kader ontwikkelen we vandaag het talent en de leiders van morgen, en niet enkel voor onze Belgische unit maar voor Mars wereldwijd. België is een mature markt met een grote mate van complexiteit die goed opgeleid en gemotiveerd talent biedt. Daarmee is het een zeer goede basis voor talent om zich te ontwikkelen. De ervaring die mensen hier opdoen kan zeer goed wereldwijd worden toegepast.”

cijfers tevredenheid

Grote betrokkenheid

“Door te investeren in functionele en persoonlijke ontwikkeling en leiderschap, zorgt Mars voor een grote betrokkenheid, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en voortdurende groei bij elk van haar ‘associates’.”

“Daar is ook Mars zelf bij gebaat: ‘associates’ geven aan dat ze dankzij het ruime pallet aan mogelijkheden nog een lange tijd in het bedrijf willen werken (88%). Ze zouden hun werkgever ook aanraden aan familie en vrienden (86%). Dat talent, vaardigheden en bekwaamheden in het hart van de gesprekken staan die betrekking hebben op de evolutie van hun carrière, is een enorme troef. Zowel voor de ‘associates’ als voor Mars, aangezien ook de plannen voor opvolging en carrièreplanning aan werkgeverskant positief beïnvloed worden.”

“Onder de noemer ‘Power of We’ zijn we zeer collaboratief ingesteld. Iedereen kan op iedereen rekenen om zijn werk te doen en bij te leren. Onze mensen weten dat ze omringd zijn en kunnen samenwerken met bekwame, gedreven en gelijkgezinde collega’s. Onze medewerkers ontwikkelen dus niet enkel zichzelf, maar dragen ook bij aan elkaars ontwikkeling en groei. Zo zijn we samen meer dan de som van de delen.”

Next article