Home » Future of Work » Tijdsregistratie: een doeltreffende work-lifebalans indicator
Future of Work

Tijdsregistratie: een doeltreffende work-lifebalans indicator

Peter s’Jongers

CEO

Protime

De dagen waarin tijdsregistratie vooral als controlesysteem fungeerde, liggen gelukkig al een tijdje achter ons. Nu levert het vooral belangrijke inzichten op rond het welbevinden en de productiviteit.

Tekst: Sijmen Goossens

Peter s’Jongers, CEO van Protime, over de nieuwe rol van tijdsregistratie als bedrijfsthermometer.

“Tijdsregistratie; de gevreesde tikklok, heeft soms een onterecht negatieve bijklank. Terwijl dit juist een zeer waardevolle rol kan spelen in een actueel HR-beleid. We kunnen er namelijk niet omheen dat tijd een belangrijke parameter is bij het inzetten op een goede work-lifebalans.”

Wapen tegen bore- en burnouts

“We leven momenteel in een ‘always on’ samenleving. Mensen zijn vaak veel meer uren professioneel beschikbaar dan ze zelf beseffen. Door te analyseren hoeveel uren iemand werkt om zijn taken gedaan te krijgen, kan je gepast ingrijpen en eventueel bijsturen.”

“Heeft iemand structureel meer uren nodig? Dan zijn bijvoorbeeld extra opleiding of heroriëntering aan de orde. Omgekeerd kan iemand die zijn taken op kortere tijd vervult misschien een andere collega bijstaan of meer worden uitgedaagd. Door de tijd accuraat te monitoren kan je hierover in gesprek gaan.”

Het gaat niet over ‘te veel’ of ‘te weinig’, maar over een juiste verdeling van de workload op basis van een open dialoog.

“Het gaat niet over ‘te veel’ of ‘te weinig’, maar over een juiste verdeling van de workload op basis van een open dialoog. Het is meteen ook een sterk wapen tegen het groeiend aantal bore- en burnouts. Dat besef verklaart ongetwijfeld waarom Protime als aanbieder van tijdsregistratiesystemen zo’n sterke groei doormaakt: tijdsregistratie is relevanter dan ooit.”

Het doel overstijgt de ‘middelen’

“Als je er wat langer bij stilstaat, is het ook gewoon logisch: mensen controleren geeft blijk van een fundamenteel wantrouwen. Dit werkt misbruik juist in de hand.”

“Het zal mij persoonlijk worst wezen of iemand om zes uur of om elf uur start; dat is geen management informatie binnen een kenniswerker-omgeving als Protime. Wat wel belangrijk is, is hoe mensen een juist evenwicht vinden om zowel professioneel als privé optimaal te functioneren. Zonder die balans verliest uiteindelijk iedereen.”

“Door zaken bespreekbaar te maken, creëer je een vertrouwensband én je erkent mensen in hun rol. Iedere werknemer heeft uiteindelijk zijn aandeel in het inlossen van de belofte aan de interne of externe klant.”

Tijd is verantwoordelijkheid

“Concreet verloopt tijdsregistratie bij kenniswerkers vaak via apps en de smartphone. Controle is hierbij sowieso bijna onmogelijk. Het is een conventie; niet alleen tussen werkgevers en werknemers, maar ook tussen collega’s onderling.”

In een professionele context primeren steeds de teamdoelen. Een spits die vijf goals maakt, verliest nog altijd wanneer de verdediging het laat afweten.

“Je geeft mensen verantwoordelijkheid en dat creëert betrokkenheid. Tegelijk heb je een doeltreffende tool om de dialoog aan te gaan. Een onevenwicht hoeft ook niet persé problematisch te zijn, zolang het tijdelijk is en onderbouwd.”

Teamdoelen primeren

“Niemand is het hele jaar door top; de ene verliest slaap door jonge kinderen, de ander krijgt extra energie door een meevaller op privé gebied… Ik geloof daarom heel sterk in flexibiliteit die het individu overstijgt.”

“Door teams een grote mate van autonomie te geven, zie je dat net de draagkracht van het geheel een enorme troef wordt. Hoe dit qua tijdsindeling vorm krijgt, hangt af van hoe zo’n team dit onderling nodig heeft en afspreekt.”

“In een professionele context primeren steeds de teamdoelen. Een spits die vijf goals maakt, verliest nog altijd wanneer de verdediging het laat afweten. Ik ben ervan overtuigd dat mensen floreren in een warm team waarin ups en downs probleemloos worden opgevangen.”

Next article