Skip to main content
Home » Future of Work » Positieve effecten van diversiteit en meer inclusie
Future of Work

Positieve effecten van diversiteit en meer inclusie

Pascale Ameye en Michèle Mees, co-founders Inclusion Now.

België bengelt achteraan de Europese klas inzake DEI (Diversity, Equity, and Inclusion). In februari 2024 publiceerde EY nog eens een Europese DEI Index.  We scoren dus laag op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. De tevredenheid van Belgische werknemers ligt ook een heel pak lager dan het Europese gemiddelde. Slechts 28% van de medewerkers rapporteert een hoge tevredenheid, tegenover 40% gemiddeld in Europa.

De voordelen van meer diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid zijn nochtans al heel lang duidelijk. Al meer dan 15 jaar worden er met de regelmaat van de klok rapporten gepubliceerd over de toegevoegde waarde en positieve effecten van diversiteit op productiviteit, innovatie, efficiëntie, klantentevredenheid, aantrekken van talent, behouden van talent, reputatie, groei en financiële prestaties.

Jonge mensen vragen ook meer acties en resultaten. In Belgiê vindt bijna 70% van de jonge mensen DEI belangrijk bij het uitkiezen van een werkgever.  In de praktijk zien we binnen onze bedrijven een generatiekloof rond dit thema. De leiderschapsteams niet echt divers. Jongeren zien dat, en stellen zich daar terecht vragen bij.

Hoe?

Wat is nodig om de positieve effecten van meer diversiteit en meer inclusie te realiseren? Onze aanbeveling is telkens om te werken op vier sporen tegelijk: spreek duidelijke ambities van de top uit, realiseer transparantie in kernprocessen zoals rekrutering en promoties, breng bewust diversiteit binnen op meerdere dimensies, en tenslotte bouw actief aan een inclusieve bedrijfscultuur door heel de organisatie mee te nemen. 

Om dat te bereiken, is het nodig om DEI net als andere strategische functies tijd en budget toe te kennen. Zit DEI nog steeds bij enkele vrijwilligers die dit bovenop hun ‘echte’ job doen? Wordt er vooral ad hoc gewerkt? Dat zijn voor ons rode lichten. Hoe ziet een groen licht eruit? Bijvoorbeeld starten met een grondige DEI scan in plaats van acties uit te rollen die onvoldoende opgevolgd worden en zelfs weerstand kunnen oproepen.  En tenslotte, werk samen met anderen die verder staan dan jezelf.  Dat doen wij bijvoorbeeld ook voor onszelf: Inclusion Now heeft heel bewust een globaal eco-systeem opgebouwd met DEI experten. Ook wij leren elke dag bij.

Belgische bedrijven die DEI in een hogere versnelling brengen, hebben een duidelijk voordeel op hun concurrenten. Vandaag krijgen we ook meer en meer vragen van Belgische bedrijven. Vooral degene die groeien in het buitenland, of die een toename zien van diverse nationaliteiten in hun personeelsbestand. We zijn best hoopvol, maar blijven pleiten voor een stroomversnelling om bij te benen in Europa.

Next article