Skip to main content
Home » Future of Work » Laten we focussen op het hoopvolle perspectief van AI
Future of Work

Laten we focussen op het hoopvolle perspectief van AI

Jan De Blauwe THE CHAIR OF THE CYBER SECURITY COALITION.

Artificiële Intelligentie verovert in sneltempo terrein in het bedrijfsleven en zal de werkplek ingrijpend veranderen. Die technologisering geeft hoop, maar is tegelijk een reden voor bezorgdheid.

Meer dan ooit moet het ons stimuleren tot levenslang leren, want wie goed met AI-tools weet om te gaan, zal zich makkelijker kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden op de werkplek. 

We zien dat bedrijven en publieke organisaties volop projecten opzetten om AI uit te testen en te integreren in hun werking. Deze technologie vormt een goed hulpmiddel om bepaalde taken te automatiseren, de foutenlast uit processen te halen en toe te laten dat medewerkers meer tijd kunnen spenderen aan innovatie en het creëren van toegevoegde waarde. AI zal dus sowieso leiden tot meer efficiëntie en productiviteitswinst, in alle afdelingen van de organisatie.

AI versterkt productiviteit, mens blijft eindverantwoordelijke 

Ik zie AI vooral als een nuttige aanvulling op de bestaande IT-tools, die ons toelaten om creatiever en productiever te worden, maar ook om de finale beslissingen en eindverantwoordelijkheid te behouden. Developers bijvoorbeeld zullen een stuk van hun software door een bot laten schrijven en vervolgens controleren of het geheel goed werkt. Cyber security specialisten zullen automatisch gealarmeerd kunnen worden als er kwetsbaarheden of intrusies zijn, zodat ze gerichter kunnen reageren. 

Wie zich bijschoolt om vlot met AI-tools overweg te kunnen, zal ook in de toekomst succesvol zijn.

De manier waarop we werken zal dus veranderen. Toch ben ik hoopvol gestemd: wie zich bijschoolt om vlot met AI-tools overweg te kunnen, zal ook in de toekomst succesvol zijn. Want meer dan ooit zal er nood zijn aan flexibiliteit, creativiteit en strategisch denken. Als mens kunnen we o.a. het verschil maken door onze soft skills: de wensen van een klant interpreteren, snel problemen oplossen en ons aanpassen aan een veranderende context.

Tussen technologische vooruitgang en maatschappelijke verantwoordelijkheid 

Kijk bijvoorbeeld hoe de geneeskunde digitale tools heeft omarmd. Artsen zijn nog nooit overbodig gebleken, en ook het ondersteunend personeel blijft essentieel in de zorg. Het gaat er vooral om dat we tot de juiste symbiose komen van krachtige technologie en professionals die weten hoe ze de eindregie moeten voeren en er de eindverantwoordelijkheid over dragen. 

Toch ben ik me ervan bewust dat sommige jobs in de toekomst zullen vervangen worden door AI. Maar daarnaast zullen er ook nieuwe jobs in de plaats komen. Als we terugkijken op de industriële revoluties uit het verleden, leert de geschiedenis ons dat we niet somber moeten zijn. De overheid en de onderwijswereld heeft evenwel een belangrijke opdracht om onze jongeren van kleins af digitale vaardigheden bij te brengen en weerbaar te maken. Net zoals de privé-sector haar verantwoordelijkheid moet nemen inzake upskilling, reskilling en het aanbieden van stages. Als we dat voor mekaar krijgen, oogt de toekomst met AI veelbelovend.

Next article