Skip to main content
Home » Future of Work » Fietsensector na corona: “Eerste schifting en opleiding van nieuwe werkkrachten”
Future of Work

Fietsensector na corona: “Eerste schifting en opleiding van nieuwe werkkrachten”

Marc Groven, oprichter en eigenaar iBike.
Marc Groven, oprichter en eigenaar iBike.
Marc Groven, oprichter en eigenaar iBike.

De fietsensector is één van de sectoren die door de coronacrisis een groei kennen en dus diverse profielen bijkomend zullen moeten aanwerven. Marc Groven, oprichter en eigenaar van iBike, getuigt.

Tekst: Joris Hendrickx – foto: Kris Van Exel

“Sinds de coronacrisis zijn fietsen enkel maar interessanter geworden. Mensen gebruiken het openbaar vervoer niet meer graag uit schrik om besmet te worden. Ook met z’n allen de auto nemen en zo in enorme files terechtkomen, is geen optie. Om zich te verplaatsen, zullen mensen dus meer dan ooit de fiets nemen. Bovendien zullen veel Belgen kiezen voor een fietsvakantie in eigen land. We verwachten op korte termijn dus een sterke stijging van de vraag naar fietsen, waardoor we snel extra mensen zullen moeten aanwerven. Zij zijn nodig om de stormloop in de winkels aan te kunnen én voor het onderhoud van al die nieuwe fietsen achteraf”, aldus Groven.

Logistieke profielen voor thuislevering

“Daarnaast hebben we de voorbije periode geleerd dat het cruciaal is om onze fietsen ook online te verkopen. Dankzij die online verkoop in combinatie met contact per chat en e-mail hebben we in april 43% van onze normale omzet gehaald zonder één winkel open te doen. Voor de thuislevering van al die fietsen hebben we een logistiek op poten gezet die verder zal moeten worden uitgebouwd en op punt worden gesteld. Ook daar zijn extra mensen voor nodig.”

We zullen snel extra mensen moeten aanwerven. Zij zijn nodig om de stormloop in de winkels aan te kunnen én voor het onderhoud van al die nieuwe fietsen achteraf.

Nauwe samenwerking voor aanwervingen en opleidingen

“Om al die profielen te vinden en op te leiden, zullen we nauw samenwerken met VDAB. Zij maken een eerste schifting van kandidaten en vergroten zo de kans op succes bij diegenen die we uiteindelijk zullen opleiden. In de eerste plaats moet de attitude goed zitten, en net dat kan VDAB goed inschatten”, aldus Groven.

“Samen met VDAB bekijken we geval per geval via welk systeem we mensen zullen opleiden. Dat kan bijvoorbeeld via een individuele beroepsopleiding (IBO), waarbij VDAB zorgt voor begeleiding. Maar zij adviseren ons ook bij het ontdekken van andere mogelijkheden. Zo moeten we niet zelf uitzoeken hoe het precies allemaal in elkaar zit.”

Lees meer:

Next article