Home » Future of IT » “Dankzij FinOps krijg je meer controle over je kosten in de cloud”
Future of IT

“Dankzij FinOps krijg je meer controle over je kosten in de cloud”

Door de vele strategische voordelen kiezen steeds meer bedrijven ervoor om gebruik te maken van de innoverende diensten in de cloud. Het is dan wel cruciaal om de kosten hiervan onder controle te houden. “FinOps biedt een antwoord op die nood”, zegt Danny Roefflaer, Country Chief Technologist bij WESTPOLE Belgium.

Danny Roefflaer.
Waarom is FinOps zo belangrijk?

“Cloud financial management, ook FinOps genoemd, richt zich op het opstellen van een strategie en het implementeren van een governancestructuur om de kosten in de cloud onder controle te houden. Veel bedrijven constateren immers al vrij snel na het in productie nemen van applicaties dat de snel toenemende kost een hele uitdaging is. Omdat meerdere afdelingen die applicaties en hun data gebruiken, is het bovendien vaak moeilijk om de kosten toe te wijzen.”

Waaruit bestaat FinOps?

“Natuurlijk is het belangrijk om bepaalde tools te installeren waarmee iedereen een beter zicht kan krijgen op die kosten, maar dat alleen is niet voldoende. Je moet een multidisciplinair team hebben van onder meer financiële mensen, ontwikkelaars, IT-ingenieurs en businessmensen die samenwerken om een goede return on investment (ROI) te krijgen van de zware investeringen in clouddiensten. Dat vereist echter ook een culturele verandering. Je moet iedereen zover krijgen om te participeren en bepaalde doelen na te streven op het vlak van ROI. Een belangrijk aspect daarbij is bijvoorbeeld dat iedereen de juiste labels gebruikt zodat de rapporten en dashboards goed kunnen werken en de juiste informatie eruit komt.”

FinOps richt zich op het opstellen van een strategie en het implementeren van een structuur om de kosten in de cloud onder controle te houden.

“Er is daarnaast ook meer inzicht nodig in wie welke licenties gebruikt in onder meer Microsoft 365, Azure en Amazon Web Services én wat deze kosten. Elk van deze platformen heeft een eigen cost management tool, maar die gaat helaas niet verder dan het eigen platform. Het is dus een hele uitdaging om een algemeen overzicht te krijgen. Zeker het berekenen van de kost per project is een moeilijke oefening.”

Wat kan WESTPOLE in dat kader betekenen?

“WESTPOLE heeft een brede kennis van zowel de verschillende clouddiensten als de achterliggende kostenmodellen. We helpen bedrijven dan ook graag om alles zo optimaal en inzichtelijk mogelijk op te zetten, op maat van hun specifieke noden. Daarnaast betrekken we ook de verschillende personen en teams in het bedrijf met geïndividualiseerde dashboards en rapporten. Tot slot kunnen we de multidisciplinaire teams leiden en advies geven, rekening houdend met het principe ‘klein beginnen en dan groeien’.”

Next article