Skip to main content
Home » Future of Industry » X-ray en AI zorgen samen voor ongeëvenaarde kwaliteitsinspecties
Sponsored

Een Belgisch bedrijf ontwikkelde een innovatieve technologie die door middel van röntgenstralen en AI razendsnelle kwaliteitsinspecties kan uitvoeren op kritische componenten die in grote volumes worden geproduceerd. Walter Nackaerts (Business Director) en Dirk Hamelinck (CEO) van Deltaray leggen uit. 

Wat zijn de grootste troeven van jullie technologie? 

Walter Nackaerts.

Nackaerts: “Met onze 3DAX-technologie zijn we tot op heden uniek in de markt, vooral omdat deze honderdmaal sneller werkt dan de bestaande X-ray inspectiesystemen. Hierdoor zijn we bijzonder interessant voor bedrijven – bijvoorbeeld in de automotive of medische sector – die nood hebben aan onmiddellijke inspecties van elk product op de productievloer, in plaats van deze achteraf steekproefsgewijs te moeten uitvoeren in een kwaliteitslabo.” 

Dirk Hamelinck.

Hamelinck: “Onze oplossing is bovendien volledig geautomatiseerd en wordt telkens op maat afgesteld volgens de inspectienoden van de productiegroep, met de precisie die daar nodig is. Meer concreet controleert ons systeem onderdelen op al hun gevoelige aspecten die belangrijk zijn voor de producent. We vertrekken daarbij vanuit de kennis van die producent. Ook op dat vlak onderscheiden we ons dus van de andere oplossingen die eerder general purpose zijn.” 

Waarom de keuze voor X-ray technologie? 

Nackaerts: “We hebben een unieke methode ontwikkeld waarbij we X-ray technologie combineren met artificiële intelligentie om tot een ongekende inspectiesnelheid te komen. De meeste productiebedrijven werken daarentegen nog met camera’s. Die kunnen echter enkel de buitenkant van een product inspecteren, niet de binnenkant.” 

Hamelinck: “De binnenkant van een kritisch product is vaak complexer dan de buitenkant. Om die met een klassieke steekproefcontrole te kunnen controleren, wordt een beperkt aantal exemplaren in het kwaliteitslabo gedeassembleerd, waardoor men eigenlijk geen product meer heeft. Dat hoeft niet bij X-ray: het product blijft onaangeroerd én de controle kan dankzij de combinatie met AI gebeuren bij elk product dat van de band rolt.”

Next article