Home » Future of Industry » “We willen industriële elektronica een tweede leven geven”
Future of Industry

“We willen industriële elektronica een tweede leven geven”

In de particuliere economie verschijnen steeds meer maaklabs en kringloopwinkels om producten een nieuwe kans te geven. Die evolutie vindt ook plaats in de industrie, waarbij de vraag van bedrijven naar herstelling en hergebruik van elektronica sterk toeneemt. “Onze diensten leveren voordelen op voor zowel de industrie als het milieu”, aldus Olivier Vanwildemeersch, Account Manager ABC Industrial Parts. 

Olivier Vanwildemeersch

Vertegenwoordiger

ABC Industrial Parts

Bedrijven worden vaak verplicht om nieuwe elektronica aan te kopen door de geplande veroudering, waarbij fabrikanten stoppen met de ondersteuning of de prijzen van oudere producten sterk verhogen. “Daarom is het belangrijk dat de levenscyclus van producten wordt uitgebreid, en daar dragen we graag ons steentje aan bij”, zegt Vanwildemeersch.

“In elektronica zitten componenten die een bepaalde levensduur hebben, maar vaak willen fabrikanten die niet herstellen vanuit commercieel oogpunt. Dat is niet interessant voor de klant, omdat die zijn machinepark zo lang mogelijk wil laten renderen. Bedrijven kunnen dan bij ons terecht voor merkonafhankelijke herstellingen, maar ook voor de aan- en verkoop van industriële elektronica zoals PLC’s, drives en operator panels. Daarbij ligt de focus op verouderde producten.”

We proberen altijd eerst om producten te herstellen. Als dat niet lukt, wordt er bekeken of bepaalde componenten nog gebruikt kunnen worden bij andere herstellingen.

Win-winsituatie 

ABC probeert altijd eerst producten te herstellen. Als dat niet lukt, wordt er bekeken of bepaalde componenten nog gebruikt kunnen worden bij andere herstellingen. Daarnaast kopen ze verouderde stock van klanten of faillissementen op om die te reviseren en opnieuw aan te bieden. “Dit proces van herstellen en hergebruiken draagt bij aan de circulaire economie. In feite zijn onze activiteiten de stap voor recycling”, stelt Vanwildemeersch.

“Enerzijds zorgt het opkopen van verouderde stock ervoor dat bedrijven hun oude elektronica niet in de vuilbak moeten gooien en er nog geld voor krijgen. Anderzijds betekent dat ook dat die producten aangeboden kunnen worden aan klanten die deze nog kunnen gebruiken. Dat drukt ook de vraag naar de ontginning van schaarse grondstoffen die nodig zijn voor de productie van nieuwe elektronica. Door bijvoorbeeld dezelfde sturing te herstellen en te hergebruiken, moet die niet opnieuw geproduceerd worden. Tot slot zorgen we ervoor dat er geen volledige ombouw moet gebeuren bij bedrijven, waarbij ook andere stukken vervangen moeten worden. Dat verkleint uiteindelijk de afvalberg.”

Next article