De maakindustrie staat voor grote uitdagingen met toenemende kwaliteitseisen, kleinere productiebatches, complexe technologie en een groeiend tekort aan arbeidskrachten. “Er is dan ook nood aan tools die automatisatie toelaten in deze flexibele productieomgevingen”, zegt Eli Reekmans, Head of Product bij Oqton.
Eli Reekmans
Head of Product
Oqton
Productieprocessen en workflows worden steeds gecompliceerder. De drive naar lokale productie, mass customization en ontwikkelingen die tegen een razendsnel tempo plaatsvinden, zorgen ervoor dat de huidige tools die de industrie ter beschikking heeft niet langer geschikt zijn. “Wat we missen, zijn flexibele workflows, het connecteren van verschillende processen en zinvolle inzichten die uit data gegenereerd kunnen worden”, vertelt Reekmans.
Innovatief besturingssysteem
Om tegemoet te komen aan de nieuwe noden van de maakindustrie heeft Oqton het Manufacturing OS ontwikkeld. “Hiermee willen we de industrie een tool aanrijken die geschikt is voor de nieuwe realiteit. Het is een cloudgebaseerd systeem dat op verschillende niveaus werkt. Zo kan het besturingssysteem automatisch instructies generen en doorsturen naar machines, maar ook data van die machines ontvangen en interpreteren. Bovendien zorgt een overkoepelend platform ervoor dat alle componenten aan elkaar gelinkt kunnen worden en met elkaar kunnen communiceren, zowel binnen een proces als tussen processen.”
“Het resultaat is meer flexibiliteit en doorgedreven automatisatie. Het systeem kan afgesteld worden op de noden van de klant en assisteert de productie-ingenieurs bij steeds meer taken. Uniek is ook de hollistische aanpak. Fabrieken zijn meestal niet gelimiteerd tot één proces, dus dit biedt een oplossing voor al hun processen”, aldus Reekmans.
Wat wij automatisatie noemen, is vaak een robot. Dat betekent dus ook dat je een hoogopgeleid profiel nodig hebt om die robot te programmeren.
AI en autonome productie
Oqton ziet ook veel waarde in het gebruik van artificiële intelligentie (AI). Het uiteindelijke doel is namelijk autonome productie, waarbij de software zelf beslissingen neemt op een hoger niveau en machines autonoom aanstuurt. AI is daarvoor nodig omdat het kan leren door ervaring en expertise kan capteren. Elke keer dat het systeem een foute suggestie doet, gaat de gebruiker dat corrigeren en leert het systeem bij.
Bovendien gaat autonome productie verder dan automatisatie. Reekmans: “Wat wij automatisatie noemen, is vaak een robot, maar dat betekent dat je een hoogopgeleid profiel nodig hebt om die robot te programmeren. Waar wij naartoe willen, is de automatisatie van de ingenieur die de robot programmeert.”