Skip to main content
Home » Future of Finance » B-Hive geeft de fakkel door en heroriënteert richting AI en cyberveiligheid
Fintech

B-Hive geeft de fakkel door en heroriënteert richting AI en cyberveiligheid

In slechts drie jaar is B-Hive uitgegroeid tot een van de meest succesvolle, volledig functionerende fintechecosystemen in Europa. Het is nu tijd om de focus te verleggen naar een breder digitaal project, geheroriënteerd richting artificiële intelligentie en cyberveiligheid. We blijven natuurlijk gebruikmaken van lokaal Belgisch talent. Op 27 november vieren we het succes van B-Hive nog met de Digital Finance Summit in Brussel.

B-Hive werd drie jaar geleden opgericht als antwoord op de digitalisering en nieuwe opkomende technologieën in de financiële sector. Het doel was om het Belgische fintech ecosysteem verder te ontwikkelen, om Belgische én internationale actoren samen te brengen in het hart van Europa. Het project werd enthousiast onthaald en ondersteund door alle overheidsniveaus en de private financiële sector.

Het doel van B-Hive was drieledig en werd met succes behaald:

  • Het Belgische financiële ecosysteem internationaal promoten en het potentieel van Brussel tonen als belangrijk financieel kruispunt in Europa.
  • De digitale transformatie van de financiële sector stimuleren met een groot aantal ambitieuze, collectieve en strategische projecten.
  • Een levendige fintechcommunity creëren van startups en scale-ups met diensten of oplossingen voor de financiële sector, en hen gemakkelijker toegang bieden tot de markt.

Succesvolle innovatie

B-Hive heeft Brussel in slechts drie jaar met succes gepositioneerd als toegangspoort tot Europa – kijk naar de komst van o.a. Lloyds, QBE, MS Amlin, Moneygram en TransferWise.

We werden nationaal en internationaal gelauwerd en hebben een indrukwekkend netwerk opgezet van meer dan vijftien internationale partnerhubs. B-Hive werd ook een structurele partner van Flanders Investment and Trade. Bovendien heeft B-Hive met succes een aantal innovatieprojecten uitgevoerd, zoals het Consumer Onboarding (KYC) project met de banksector.

Op 27 november wordt het succes van B-Hive in Brussel gevierd met de Digital Finance Summit, de grootste fintechconferentie ooit in België.

Ook binnen de verzekeringssector hebben we succesvol projecten uitgevoerd. Een goed voorbeeld: het Digital Green Card / Proof of Insurance project, met als doel het verzekeringsbewijs te digitaliseren dat elke auto in België vereist. Net zo succesvol was B-Hive in de uitbouw van een community. We groeiden pijlsnel van nul naar 180 leden. Dat trok onder meer de aandacht van technologieplatformgitant Oracle, die vorig jaar als structurele partner aan boord kwamen bij B-Hive.

Sterke allianties

B-Hive heeft vanop de eerste rij de immense evolutie van het fintechlandschap kunnen aanschouwen. Beroepsverenigingen (Febelfin, Assuralia…) hebben zich geherpositioneerd en meer gefocust om digitalisering van financiële diensten te ondersteunen. Daarom creëerde B-Hive synergieën met deze organisaties.

Fintech is ook steeds meer “mainstream” geworden. Niet-fintech bedrijven zijn financiële diensten beginnen aanbieden, denk aan Apple Pay of Google dat bankrekeningen wil aanbieden. Verschillende zeer specifieke gemeenschappen, zoals FinTech België, zagen intussen ook het levenslicht, en er komen ook steeds meer “consultant based” ecosystemen (bijv. EY of Cap Gemini) bij, evenals initiatieven van financiële instellingen zelf (denk aan Co.Station, de Studio (Belfius), FinTech Village (ING) of Start it @KBC).

We zagen ook de recente fusie van startups.be en Scale-Ups.eu tot een brede community voor jonge en innovatieve technologiebedrijven. Voortaan zal Scale-Ups.eu de verdere uitbouw van de community verzorgen, over alle domeinen heen inclusief de financiële sector. Scale-Ups.eu is hét groeiplatform in België dat start- en scale-ups, investeerders, bedrijven en de publieke sector samenbrengt voor innovatie en co-creatie.

Domeinoverschrijdend digitaal

Nu alle partners binnen het ecosysteem met elkaar verbonden zijn, is het tijd voor een spannende heroriëntatie van de waardepropositie van B-Hive. Banken, verzekeraars en marktinfrastructuurbedrijven zijn uitgerust met de tools en mentaliteit om autonoom te gaan samenwerken met start- en scale-ups. Verenigingen als Febelfin en Assuralia hebben zich verder ontwikkeld en zijn klaar om het roer over te nemen. Er is een sterk ecosysteem dat B-Hive in haar huidige vorm niet langer nodig heeft. We hebben gezien hoe AI en cyberveiligheid de prioriteiten van vandaag zijn geworden.

Beiden zijn van groot belang voor de financiële sector, maar er zijn veel meer mogelijkheden om nieuwe strategieën te ontwikkelen. We zijn dan ook verheugd te kunnen aankondigen dat we een veel breder digitaal project zullen opstarten, niet langer onder hetzelfde bestuursmodel, maar uiteraard nog steeds gebruikmakend van lokaal Belgisch talent. Zie het als een B-Hive 2.0, sectoroverschrijdend digitaal en gericht op AI en cyberveiligheid.

Digital Finance Summit

Op 27 november wordt het succes van B-Hive in Brussel gevierd met de Digital Finance Summit, de grootste fintechconferentie ooit in België. Als een teken van de samenwerkingsgeest van B-Hive, wordt het georganiseerd samen met de Europese Bankfederatie, Febelfin en FinTech Belgium. Het zal B-Hive’s kers op de taart zijn en een optimale gelegenheid om de symbolische fakkel over te dragen aan de ecosysteempartners die B-Hive de afgelopen drie jaar heeft verbonden.

Next article