Home » Facility Management » “Werken met één aanspreekpunt zorgt voor totale facilitaire ontzorging”
Facility Management

“Werken met één aanspreekpunt zorgt voor totale facilitaire ontzorging”

In samenwerking met
In samenwerking met

Door als bedrijf voor diverse facilitaire taken een beroep te doen op één gespecialiseerde partner kan je je volledig laten ontzorgen inzake de organisatie en optimalisatie van deze activiteiten. Bovendien laat het die partner toe om duurzame winsten te realiseren die ook een positieve impact kunnen hebben op de duurzaamheid van je bedrijf.

Jonathan Prenten

Marketing & communication director

“Laurenty is zeventig jaar geleden ontstaan als een familiaal schoonmaakbedrijf en door de jaren heen sterk gegroeid”, vertelt Jonathan Prenten, marketing & communication director. “Vandaag biedt Laurenty Group een waaier aan diensten aan, gaande van schoonmaak, groenaanleg en -onderhoud, het vegen van wegen en allerlei facility services tot zelfs bouw, renovatie en asbestverwijdering. Hierdoor kunnen we klanten het gemak aanbieden van één aanspreekpunt dat alle services coördineert én deze met elkaar integreert.” 

Focus op duurzaamheid 

“Duurzaamheid maakt al erg lang integraal deel uit van ons DNA. We werken samen met onze vele lokale partners dan ook continu aan de optimalisatie hiervan door oplossingen en methoden te zoeken die beter zijn voor het milieu en het klimaat. Ook in de opleidingen voor ons personeel leggen we hier sterk de nadruk op. Zo worden er traditioneel heel wat water en producten gebruikt om schoon te maken. Via innovaties proberen wij die hoeveelheden echter te minimaliseren: we zetten onder meer schoonmaakrobots in die zijn uitgerust met een slim doseersysteem, waardoor ze minder water nodig hebben. Daarnaast gebruiken we bij het schoonmaken probiotische producten die geen chemische bestanddelen bevatten. Deze probiotica omringen de slechte bacteriën en doden ze. Bij het poetsen komen hierdoor geen chemische producten in de riolering terecht”, aldus Prenten. “We bezorgen ons personeel steeds kwalitatief materiaal om oppervlaktes schoon te maken, waardoor ze er minder water en product voor nodig hebben. Vaak maken we ook gebruik van materiaal dat bestaat uit gerecycleerde kunststof. Een groot deel van onze schoonmaakkarren is vervaardigd uit gerecycleerde materialen én is opnieuw recycleerbaar. We gebruiken bovendien doseerdoppen waardoor we nooit een te grote hoeveelheid product toevoegen.” 

Duurzaamheid maakt al erg lang integraal deel uit van ons DNA. We werken samen met onze vele lokale partners dan ook continu aan de optimalisatie hiervan door oplossingen en methoden te zoeken die beter zijn voor het milieu en het klimaat.

Ambities gaan verder dan kernactiviteiten 

“Intussen zijn we ook versneld aan het overstappen naar hybride en elektrische bedrijfswagens. De schoonmaakwagens die we gebruiken voor het vegen van wegen zijn uitgerust met de nieuwste technologieën, waardoor we op een duurzame manier aan de slag kunnen gaan. Tot slot vermijden we wegwerpmaterialen en investeren we in kwalitatieve materialen die lang meegaan”, klinkt het. “Momenteel herbekijken we onze volledige MVO-strategie. Ons doel is onder meer om specifieke projecten op te starten waarmee we onze duurzaamheid nog verder kunnen verbeteren. Voor groenaanleg en -onderhoud stappen we zoveel mogelijk over op elektrisch materiaal dat kan worden opgeladen in onze filialen. Daarnaast zullen we in al onze Belgische filialen niet langer plastic drankflessen voorzien, maar ons personeel aanmoedigen om herbruikbare drinkflessen te gebruiken. We kijken op het vlak van duurzaamheid dus verder dan onze kernactiviteiten.” 

Inclusief beleid 

“Ons schoonmaakpersoneel is vaak anderstalig – wat aantoont dat we een inclusieve werkgever zijn die iedereen gelijke kansen wil bieden – maar dat zorgt echter ook voor een uitdaging op het vlak van opleidingen. We staan erop dat iedereen de juiste duurzame methodes gebruikt. In dat kader hebben we videocapsules gemaakt waarbij we louter aan de hand van beelden duidelijk maken hoe zij moeten werken. Op elke werkplek kunnen de medewerkers de gepaste videocapsule afspelen die hen toont wat ze moeten doen. Ieder nieuw personeelslid kan zo ongeacht zijn of haar moedertaal en afkomst al vanaf de eerste werkdag meteen op de juiste duurzame manier aan de slag gaan”, besluit Prenten.

Next article