In het kader van de ‘indoor environmental quality’ (IEQ) zijn zowel de luchtkwaliteit als het thermische en akoestische comfort in gebouwen cruciaal. Maar ook het voldoen aan bepaalde duurzaamheidslabels en wetgevingen wordt alsmaar belangrijker voor facility managers.
Jérôme De Waele
Managing director van Airscan.
“In dat kader kan een proactief ventilatiesysteem een enorme meerwaarde zijn”, zegt Jérôme De Waele, managing director van Airscan. “Vraaggestuurde ventilatie heeft namelijk zijn beperkingen. In dat geval detecteert een sensor wanneer het CO2-gehalte in een ruimte stijgt en er dus extra moet worden geventileerd. Door dit reactief mechanisme ontstaan er echter pieken in de ventilatie die veel energie vergen en die dankzij de tocht en het geluid niet bepaald comfortabel zijn.”
Bouwwerk Informatie Model (BIM)
“Wij doen reeds in de ontwerpfase van het gebouw luchtkwaliteitsimulaties op basis van het BIM-model. We houden daarbij rekening met onder meer de bouwmaterialen, het ventilatiesysteem, de locatie van het gebouw en zelfs de oriëntatie van iedere kamer. Sterk zonlicht zal immers de temperatuur én de luchtkwaliteit beïnvloeden door het vrijkomen van vluchtige organische stoffen (VOS). Wanneer het gebouw in gebruik is, zullen we hetzelfde algoritme gebruiken om de binnenluchtkwaliteit te voorspellen. We verrijken die prognose met sensordata van het gebouw, waardoor het algoritme zich dynamisch aanpast en steeds slimmer wordt”, aldus De Waele. “Ook de verwachte buitenvervuiling, de reservatieagenda van lokalen, de reële bezetting van ruimtes en de tijd die – afhankelijk van het seizoen – nodig is om elke ruimte comfortabel warm te krijgen, kunnen worden geïntegreerd in een proactieve ventilatiestrategie. Zo komen we tot een constant akoestisch en thermisch comfort én een goede binnenluchtkwaliteit met een zo laag mogelijk energieverbruik.”
Compliant met labels en wetgevingen
“Er bestaan vandaag diverse internationale labels die onder meer de duurzaamheid en de luchtkwaliteit van gebouwen aanduiden: WELL, BREEAM en LEED zijn bij ons de meest voorkomende. Daarnaast evolueert onze Belgische wetgeving naar een verplichte meting en weergave van de luchtkwaliteit voor gebruikers in alle openbare gebouwen. In de toekomst zal er zelfs een verplichte labeling van gebouwen komen. Onze oplossingen zorgen ervoor dat je gebouw meteen voldoet aan die vereisten”, besluit De Waele.