Dankzij Internet of Things (IoT) kan het beheer van gebouwen sterk worden geoptimaliseerd, en dat levert zowel voor eigenaars, facility managers, dienstenleveranciers als gebruikers heel wat voordelen op. Meer uitleg door Eric Van Bael, CEO van Spacewell.
Tekst: Joris Hendrickx
Eric Van Bael
CEO
Spacewell
“Technologie- en dienstverleningsbedrijf Spacewell maakt deel uit van de beursgenoteerde Nemetschek Group. In de ontwerpfase van een gebouw helpt de software van deze groep bij het creëren van een digitaal model (BIM-model of digital twin), dat dan tijdens de constructiefase wordt omgezet naar een fysiek gebouw.”
“Met Spacewell richten we ons specifiek op de derde fase: het optimaliseren van het beheer van het gebouw na de oplevering. Maar liefst 80% van de kost van een gebouw zit in deze fase. We starten hiervoor vanuit ons Facilitair Management Informatie Systeem (FMIS) dat BIM-geometrie en data integreert. Zo’n FMIS ondersteunt met digitale informatie, efficiënte workflows en automatisering facility managers, real estate managers en dienstenbedrijven in hun taken. Door dat vervolgens te combineren met IoT-sensortechnologie kan real-time data worden toegepast op de processen.”
Slim en dynamisch gebouwen beheren
“Op die manier moet het beheer niet meer gebeuren met vaste schema’s, denk maar aan een wekelijkse schoonmaakbeurt of een maandelijks onderhoud die geen rekening houden met hoe vaak bepaalde ruimtes effectief zijn gebruikt. Door FMIS en IoT te combineren, wordt het beheer van gebouwen slimmer en dynamischer. Poetsen, onderhoud en catering kunnen nu aan de hand van het reële gebruik van de ruimtes. In het kader van COVID-19 kan men zo ook de social distancing meten. Wanneer blijkt dat het op bepaalde plekken vaak te druk is, kan men snel ingrijpen. Maar ook qua energieverbruik kan zo heel wat worden bespaard.”
Lage kosten, hoge opbrengsten
“De gebruikers van het gebouw kunnen via een kiosk of een mobiele app in een oogopslag zien waar het druk is en of bepaalde ruimtes vrij of gereserveerd zijn. De luchtkwaliteit kan zo eveneens beter worden gemonitord en bijgestuurd. In het kader van COVID-19 zijn dat cruciale voordelen. Maar meer algemeen verhogen zo ook het comfort, de gezondheid en de productiviteit. Deze technologieën bestaan reeds én zijn zeer toegankelijk. Draadloze sensoren kunnen immers heel gemakkelijk in een bestaand gebouw worden geplaatst, zonder breekwerk. Maar we kunnen ook koppelen met reeds bestaande (bekabelde) building managementsystemen in een gebouw. Met beide manieren zijn de kosten bijzonder laag, terwijl het wel enorm veel opbrengt.”