Skip to main content
Home » Facility Management » “Inspelen op welzijn werknemers vormt sleutel om mensen opnieuw naar kantoor te krijgen”
Facility Management

“Inspelen op welzijn werknemers vormt sleutel om mensen opnieuw naar kantoor te krijgen”

Door de coronacrisis is de manier waarop we werken ingrijpend veranderd. Werknemers zijn op zoek naar vrijheid, een betere work-lifebalance en besteden veel aandacht aan hun mentale en fysieke gezondheid. “Flexibiliteit is dan ook een bepalende factor om talent aan te trekken en te behouden”, legt Daciana Hagea, Head of C&W Design + Build, uit.

Daciana Hagea

Head of C&W Design + Build

“Tijdens de lockdown moest iedereen de hele tijd thuiswerken. Dat heeft sommige werkgevers ertoe aangezet om permanent telewerken toe te staan. Nu komt er stilaan een nieuw evenwicht. De meeste werkgevers – ook diegenen die permanent telewerken hebben aangeboden – vinden werken op kantoor nog steeds essentieel om sociale relaties te bevorderen, het samenhorigheidsgevoel te versterken of creativiteit te stimuleren. Werknemers zijn dezelfde mening toegedaan en vragen om op kantoor te gaan werken om diezelfde redenen. Jongere generaties zeggen bovendien dat hun woning niet geschikt is voor thuiswerk, dat ze er zich moeilijk kunnen concentreren én minder kunnen bijleren. Nieuwe en jonge werknemers zouden begeleiding missen.”

Nieuwe verwachtingen en noden 

“Flexibiliteit is een bepalende factor voor de toekomst van bedrijven, wat bijvoorbeeld tot uiting kan komen in meerdere kantoren, multifunctionele ruimtes en verschillende gebruiksmogelijkheden. De gevolgen voor kantoren zijn aanzienlijk: de komende jaren zal er minder kantoorruimte nodig zijn en zullen bedrijven in België mogelijk moeten verhuizen om nieuwe werknemers aan te trekken. Ook de werkruimte zelf zal grondig veranderd moeten worden om aan de verwachtingen en nieuwe noden van werknemers en werkgevers te voldoen.”

Werken op kantoor is nog steeds essentieel om sociale relaties te bevorderen, het samenhorigheidsgevoel te versterken en creativiteit te stimuleren.

De toekomst van de werkplek 

“De werkomgeving is essentieel voor het welzijn van werknemers. Verschillende elementen van de inrichting ervan kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun mentale en fysieke gezondheid. Eenvoudigere en intuïtievere ruimtes, flexibele ruimtes, nieuwe afmetingen voor toegankelijker gebruik, enz. worden de norm voor een inclusieve werkomgeving. Een universeler en minder stigmatiserend kader waarin aandacht is voor autonomie of (culturele of persoonlijke) levenservaring, waarin elk individu zich kan vinden en zich thuis voelt. Als we het hebben over fysiek comfort, is ergonomie onmisbaar. Ergonomische stoelen, in hoogte verstelbare bureaus en aanpasbare schermen die voldoende groot zijn verminderen bijvoorbeeld spierpijn en vermoeidheid. Een efficiënte indeling zorgt voor een vlottere workflow en zet gebruikers aan om te bewegen en dynamisch te zijn.”

Minder stress, meer productiviteit 

“Ook de algemene akoestiek van het kantoor – of die van een specifieke ruimte – en juiste verlichting dragen bij tot een gezonde en serene omgeving. Gebruikers ervaren zo minder stress en zijn productiever. Daarnaast verrijken kleuren en materialen de zintuigelijke ervaring. Een harmonieuze, evenwichtige en dynamische indeling maakt personen beter gezind en interactiever. De aard van de gebruikte bouwmaterialen en de luchtkwaliteit maken integraal deel uit van het design van ruimtes en garanderen een gezonde en duurzame omgeving. Tot slot loont het ook om de natuur te integreren. Biophilic design, om het met een Engelse term te zeggen, is cruciaal bij de inrichting van werkruimtes. Natuurlijke elementen als planten, overvloedig natuurlijk licht en uitzicht naar buiten stimuleren een ontspannen sfeer, creativiteit en mentaal welzijn. Kortom: het ontwerp van kantoorruimtes speelt een belangrijke rol bij het welzijn van gebruikers, en zal dat ook blijven doen. Als bedrijven een comfortabele, functionele en aangename omgeving creëren, zijn werknemers tevredener en productiever, en dat komt hun mentale gezondheid ten goede. Zo zal ook flexibiliteit, zowel op het vlak van uitrusting als de indeling zelf, bijdragen aan de tevredenheid en betrokkenheid, als die voldoet aan de individuele en groepsbehoeften.”

Om talent aan te trekken en te behouden, zullen werkgevers massaal moeten investeren in hun werkruimtes.

Minder oppervlakte voor meer functies 

“Door de coronacrisis is de manier waarop mensen over werken en hun werkruimte denken fundamenteel veranderd. De verhuizingen en renovaties die we de laatste maanden hebben gezien, wijzen erop dat er 20 tot 30% minder kantoorruimte nodig is, aangezien meer mensen telewerken. Fundamenteler is echter dat de werkruimte zelf het meest verandert. Deze moet nu veel verschillende functies hebben: naast de ‘klassieke’ bureaus moeten er ook informele ontmoetingsplekken, concentratieplekken, vergaderzalen en samenwerkingsruimtes zijn, samen met verschillende sferen en indelingen. Om talent aan te trekken en te behouden, zullen werkgevers massaal moeten investeren in hun werkruimtes en daarbij inspelen op een groeiend aantal behoeften en gebruiken. Tegelijkertijd moeten ze ook het welzijn van werknemers bevorderen. C&W Design + Build heeft veel ervaring en volgt de nieuwe trends voor werkruimtes op de voet. We zijn dan ook de ideale partner om je te begeleiden bij de inrichting van je toekomstige kantoor.

Next article