Home » Facility Management » Haal maximaal rendement uit je laadpalen dankzij een slim ecosysteem
Facility Management

Haal maximaal rendement uit je laadpalen dankzij een slim ecosysteem

In samenwerking met
Trage laadpaal vs. snellader: “We hebben een oplossing ontwikkeld waarmee we bedrijven kunnen adviseren om een bepaalde mix van trage laadpalen en enkele snelladers te installeren.”
In samenwerking met
Trage laadpaal vs. snellader: “We hebben een oplossing ontwikkeld waarmee we bedrijven kunnen adviseren om een bepaalde mix van trage laadpalen en enkele snelladers te installeren.”

Bedrijven die investeren in elektrische voertuigen en laadinfrastructuur willen daar uiteraard een maximaal rendement uithalen. En dat kan, dankzij slimme laadpalen die gekoppeld zijn aan een doordacht beheerplatform.

Ismaël BenAl-Lal

CEO van iLumen

“Een gewone laadpaal kan niet slim inspelen op bijvoorbeeld aanwezige zonnepanelen of een dynamisch energiecontract”, stelt Ismaël BenAl-Lal, CEO van iLumen. “Bovendien is het voorziene elektrische aansluitvermogen vaak enkel gedimensioneerd op de bedrijfsactiviteiten. Iedere ladende EV zorgt echter voor een piek tussen de 11 en 22 kilowatt, waardoor veel gelijktijdig ladende voertuigen een overbelasting kunnen veroorzaken en een verzwaring zich dus opdringt. Sinds kort baseren de distributiekosten zich echter op het maximale afnamevermogen, waardoor ook de maandelijkse operationele kosten verhogen.” 

Fiscaal voordeel 

“Daarnaast is er ook de bekommernis over wie wel of niet mag laden. In ons beheerplatform vind je een duidelijk overzicht van alle medewerkers die toegang hebben tot het portaal. Het is zelfs mogelijk om een koppeling te maken met je HR-payrollsysteem. Zo krijg je iedere maand een handig zicht op wie hoeveel heeft geladen”, legt Ben-Al-Lal uit. “Je kan via het platform je laadpalen ook publiek toegankelijk kan maken om zo een fiscaal voordeel te bekomen. Daarbij moet je natuurlijk wel zeker kunnen zijn dat je vergoed wordt voor die afgenomen elektriciteit. Die markt werkt vandaag met Charge Point Operators (laadpaalbeheerders) en Mobility Service Providers (laadpasproviders). Vaak bieden deze geen 100% dekking, waardoor je mensen over de vloer kan krijgen die bij jou willen laden maar dat met hun pas niet kunnen. Wij positioneren ons daarom als een Charge Point Operator die zelf contracten heeft met Mobility Service Providers, maar we bieden daarnaast ook meerdere direct payment solutions aan zoals Payconiq. Het gaat daarbij om een peer-to-peerbetaling: als iemand voor 20 euro bij jou laadt, krijg je ook 20 euro op je rekening. Wij vragen enkel een vaste maandelijkse vergoeding voor het beheer van je laadpalen.”

Actief en slim management 

“Dankzij de mogelijkheid om je laadpalen te combineren met een meter op je hoofdaansluiting kunnen wij het vermogen van je laadpalen automatisch verlagen indien je bijna aan je maximale afnamevermogen zit. Zo ben je zeker dat er geen zekeringen afspringen en krijg je een gelijkmatigere verdeling. Desondanks kan je wel prioriteit geven aan bepaalde laadpalen die eventueel wel nog snel moeten kunnen blijven laden”, benadrukt Ben-Al-Lal. “We kunnen onze laadpalen zelfs koppelen aan de dynamische tarieven. Zo kan er meer vermogen worden gegeven op momenten dat de elektriciteit goedkoper is of kunnen we de tarieven voor externen verhogen wanneer de elektriciteit duurder is. Hetzelfde is mogelijk afhankelijk van wanneer je zonnepanelen weinig of veel groene stroom genereren.” Haal maximaal rendement uit je laadpalen dankzij een slim ecosysteem Bedrijven die investeren in elektrische voertuigen en laadinfrastructuur willen daar uiteraard een maximaal rendement uithalen. En dat kan, dankzij slimme laadpalen die gekoppeld zijn aan een doordacht beheerplatform. 

Onze laadpalen kunnen slim worden aangestuurd, zodat iedereen er maximale meerwaarde uithaalt met een zo laag mogelijke total cost of ownership.

Steeds de juiste mix van laadoplossingen 

“Klassieke AC-laadpalen laden aan 55 km range per uur. Voor een wagen die de ganse dag is aangesloten, hoeft dat zo snel niet te zijn, terwijl dat voor iemand die slechts enkele uren op kantoor doorbrengt veel te traag is. We hebben daarom een oplossing ontwikkeld waarmee we bedrijven kunnen adviseren om een bepaalde mix van trage laadpalen en enkele snelladers te installeren. Die kunnen vervolgens slim worden aangestuurd, zodat iedereen er maximale meerwaarde uithaalt met een zo laag mogelijke total cost of ownership”, klinkt het. “Werknemers die niet altijd op kantoor komen, maar wel een voertuig nodig hebben voor hun job, hebben ook thuis een laadpunt nodig. Voor hen bieden we een split-billing oplossing aan. Daarbij monitoren we hun laadpaal thuis en betalen we hen aan de hand van de juiste tarieven en het effectieve verbruik maandelijks terug. De totaalfactuur wordt dan aan de werkgever bezorgd. Om de drempel verder te verlagen, een maximaal voordeel te bieden en zoveel mogelijk zorgen weg te nemen voor je werknemers, kunnen we ook bij die thuislaadpalen oplossingen zoals load balancing en dynamische tarieven activeren.” 

Next article