Skip to main content
Home » Facility Management » Digitale technologie in het hart van de schoonmaaksector
facility management

Digitale technologie in het hart van de schoonmaaksector

Digitale technologie is steeds meer aanwezig in ons leven. Dat geldt ook voor een beroepssector waar je dat niet meteen zou verwachten: de schoonmaak. Daar is het zelfs een waardevol hulpmiddel voor het personeel.

Jonathan Prenten

Marketing & Communication Director

Laurenty

De onderneming Laurenty is actief in de schoonmaak van kantoren en industriële sites en stelt ongeveer 4.700 mensen tewerk in België, het Groothertogdom Luxemburg en het noorden van Frankrijk. In de activiteiten van Laurenty speelt digitalisering op twee vlakken een rol: enerzijds bij de opleiding, het welzijn en de omkadering van het personeel, en anderzijds bij de automatisering van bepaalde taken.

Zoals Jonathan Prenten, directeur Marketing & Communicatie, al meteen opmerkt: “Het merendeel van het personeel in de sector heeft een relatief laag opleidingsniveau, vaak beperkt tot de basisschool, of komt uit een andere cultuur, met een taalbarrière tot gevolg. Gezien deze elementen en het gebrek aan vertrouwdheid met digitale technologieën moet de digitalisering aangepast zijn aan de behoeften van deze gebruikers, met eenvoudige en gebruiksvriendelijke interfaces.”

Filmpjes, geleide route, reinigingsrobots

Om zich aan te passen aan dit publiek, biedt het bedrijf onder meer filmpjes, zonder tekst, om bijvoorbeeld te laten zien hoe een kantoor moet worden schoongemaakt of hoe een schoonmaakwagen moet worden geladen, met welke soorten schoonmaakproducten en welk materiaal. “Met dit systeem verliest de schoonmaker geen tijd met uitzoeken wat hij moet doen en verloopt alles dus efficiënter”, aldus onze gesprekspartner.

Een ander digitaal hulpmiddel reikt de medewerker een route aan die hij moet volgen door een kantoorgebouw. Zo kent hij de ruimten die hij moet schoonmaken en de taken die hij in elke ruimte moet uitvoeren. “Sommige taken zijn dagelijks te doen, zoals afstoffen of de vloer reinigen, terwijl andere minder frequent moeten worden uitgevoerd, zoals de bovenkant van kasten schoonmaken. Dit systeem is bijzonder nuttig omdat het personeel soms taken in verschillende gebouwen moet combineren en het niet altijd gemakkelijk is om bij te houden welke taken op welke locaties moeten worden uitgevoerd.”

Maar voor technologie in de schoonmaaksector houdt het daar niet op. “We gebruiken ook reinigingsrobots, bijvoorbeeld om het midden van ruimten schoon te maken. Zo blijft er meer tijd over voor het personeel om minder toegankelijke plaatsen schoon te maken, zoals plinten en de bovenkant van meubels”, besluit Jonathan Prenten.

Next article