Ook bij gebouwbeheerders en ontwikkelaars groeit de vraag naar duurzame, energiezuinige oplossingen. Klei-leemtegels als klimaatplafond bieden een efficiënte manier om gebouwen te verwarmen, te koelen én de vochtigheid te regelen. Bovendien kosten ze minder dan traditionele systemen. Marc Smets, verantwoordelijke voor Argillatherm Benelux, legt de werking ervan uit.

Marc Smets
Verantwoordelijke voor Argillatherm Benelux
De klei-leemtegels bevatten een buizensysteem dat via een warmtepomp koud of warm water levert, waardoor ruimtes gelijkmatig en energie-efficiënt verwarmd of gekoeld worden. “Onze klei-leemtegels, de humid-modules, reguleren de relatieve luchtvochtigheid extreem efficiënt”, vertelt Smets. “Ze zijn zo zuiniger en duurzamer dan traditionele klimaatplafonds, die daarvoor vaak extra installaties en luchtbehandelingen nodig hebben.”
Stabiele luchtvochtigheid
De humid-modules regelen op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid door vocht op te nemen en af te geven, waardoor deze stabiel blijft tussen de ideale 40-60% – zonder extra energie, installaties of kosten. “Ook ventileren wordt eenvoudiger, omdat binnenkomende lucht niet voorgedroogd hoeft te worden in de koelmodus. Je kan zo met gedecentraliseerde ventilatiesystemen werken met warmterecuperatie, wat goedkoper is en minder energie verbruikt, zowel in de constructie- als gebruiksfase van een gebouw”, klinkt het.
De jaarlijkse energie- en onderhoudskosten van klimaatsystemen met klei-leemtegels en decentrale ventilatie liggen tot 78% lager dan bij conventionele systemen.
Van kantoren en hotels tot zorginstellingen
Klei-leemtegels zijn milieuvriendelijk, vrijwel CO2-neutraal in productie en volledig circulair, met herbruikbaar restmateriaal. Dat beperkt afval en verlaagt de milieu-impact. Bovendien zorgen de lage energiebehoefte en eenvoudige installatie voor flinke kostenbesparingen. “Studies tonen aan dat de totale jaarlijkse energie- en onderhoudskosten van klimaatsystemen met klei-leemtegels en decentrale ventilatie tot 78% lager kunnen liggen dan bij conventionele systemen”, vervolgt Smets. “Argillatherm klimaatplafonds zijn bijzonder geschikt voor uiteenlopende gebouwen zoals musea, kantoren, hotels of zorginstellingen. Ze houden de luchtvochtigheid stabiel, wat essentieel is voor het behoud van kunstwerken en het welzijn van bewoners en bezoekers. Bovendien warmen en koelen ze ruimtes snel zonder extra energie te verbruiken. In omgevingen waar luchtkwaliteit van groot belang is, zoals zorginstellingen en scholen, dragen ze bij aan een gezondere atmosfeer zonder stofophoping en schimmelvorming.”
Toekomstbestendig
Door het opwarmende klimaat en de stijgende energieprijzen groeit de vraag naar efficiënte verwarmings- en koelsystemen. Klimaatplafonds met klei-leemtegels bieden een natuurlijk en energiezuinig alternatief, met duurzame en circulaire eigenschappen die het een toekomstbestendige keuze maken.