Home » Facility Management » 4 eenvoudige manieren om je bedrijf duurzamer te maken
Facility Management

4 eenvoudige manieren om je bedrijf duurzamer te maken

Horecaoplossingen zoals een foodwall spelen in op de veranderende noden van werknemers.

Binnen facility management zijn er heel wat opportuniteiten om de duurzaamheid van organisaties te verbeteren. Vooral inzake energie, schoonmaak, bedrijfshoreca en op sociaal vlak kunnen duurzame én tegelijk financiële winsten worden geboekt.

1. Energie- en/of facility scan 

Wanneer je een facility scan laat uitvoeren, is de kans aanzienlijk dat daarbij duurzame verbetermogelijkheden worden ontdekt in bijvoorbeeld je gebouwenbeheer of je energiesystemen. Daarnaast vragen steeds meer organisaties ook proactief om een energiescan uit te voeren. Die kan deel uitmaken van een bredere facility scan die onder meer aandacht heeft voor het minimaliseren van afvalstromen, waardoor de ophaalfrequentie en dus ook de milieu-impact vermindert.

2. Schoonmaak 

Bovenop het gebruik van ecologischere schoonmaakproducten kan ook de integratie van cobots in de dagelijkse taken van schoonmaakpersoneel een enorme duurzaamheidswinst opleveren. Cobots verminderen het gebruik van de standaard schoonmaakmethoden zoals chemicaliën en water. Dankzij het gebruik van de juiste hoeveelheid water is er geen verspilling. Bovendien wordt het werk van schoonmaakpersoneel lichter, ergonomischer en efficiënter.

Cobots verminderen het gebruik van chemicaliën en water en maken het werk van schoonmaakpersoneel ergonomischer.

3. Bedrijfshoreca 

Naast het lokaal inkopen of het gebruiken van minder vlees en meer seizoensgroenten, kan je ook op andere manieren werken aan een duurzamere bedrijfshoreca. Zo kan je voedselverspilling tegengaan door gebruik te maken van een slimme weegschaal die in combinatie met een app automatische beeldherkenning toepast, alle data analyseert en suggesties formuleert. In Nederland gaan ze nog een stapje verder, want vanaf juli mogen cateraars niet langer wegwerpverpakkingen gratis ter beschikking stellen. Hoogstwaarschijnlijk zal op termijn ook België dat voorbeeld volgen. Bedrijven en cateraars kunnen hier alvast op inspelen door het meebrengen van eigen duurzame verpakkingen te promoten of deze zelf te voorzien. Daarbij komt ook nog eens dat medewerkers zich niet langer vasthouden aan de standaard lunchuren. Een werkweek wordt vandaag anders ingevuld door het flexibeler omgaan met werkuren of thuiswerk. Om op die verschillende noden een antwoord te bieden, zullen andere horecaoplossingen ter beschikking moeten worden gesteld. Dat kan bijvoorbeeld met een smartfridge of een foodwall.

4. Sociale duurzaamheid 

Er wordt bij duurzaamheid ook aan het sociale aspect gedacht. Projecten waarbij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid en zo een kans krijgen op een job, zijn hier een mooi voorbeeld van. Bovendien kan je hiermee ook structurele problemen aanpakken, zoals de krapte op de arbeidsmarkt, een moeilijke integratie, enz.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Facilicom.

Next article