Home » Energietransitie » Matchmaker reikt concrete oplossingen aan voor de energietransitie
Energietransitie

Matchmaker reikt concrete oplossingen aan voor de energietransitie

Atawey is een Franse speler actief in waterstoftankstations.

Belgische bedrijven willen meer dan ooit de stap zetten naar meer duurzaamheid. Gelukkig bestaan er wereldwijd heel wat innovatieve start-ups en scale-ups die hen daarin kunnen helpen. “Een ervaren partner met een ruim netwerk die de juiste match kan maken tussen de noden en het aanbod kan voor beide partijen een enorme meerwaarde zijn”, zegt Elisabeth Rompa-Sinke, business developer bij EIT InnoEnergy.

Elisabeth Rompa-Sinke.

“Als één van ’s werelds grootste investeerders in cleantech start-ups, helpen we innovatieve start-ups en scale-ups om de energietransitie te versnellen”, klinkt het. “Momenteel merken we in België veel interesse voor waterstof en waterzuivering. Om die reden ligt onze focus nu op Atawey en C-Green.”

Laagdrempelig een waterstofinfrastructuur uitbouwen

“Atawey is een Franse speler actief in waterstoftankstations waarbij InnoEnergy al vanaf het begin in 2012 betrokken is als investeerder. Ze tellen intussen al 25 stations waar waterstof niet enkel kan worden getankt, maar ook wordt geproduceerd. In België is het bedrijf specifiek op zoek naar een commerciële partner voor de ontwikkeling van cosystemen”, vertelt Rompa-Sinke. “Atawey heeft drie producten. De eerste oplossing is een compact plug-and-play tankstation waarmee waterstof kan worden geïntroduceerd. Een tweede oplossing is een mobiel station dat met een trailer kan worden vervoerd. Dat wordt vooral gebruikt als back-up of als tijdelijke oplossing. Als derde product is er dan het volwaardige station waar door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen of windenergie meteen ook de waterstof op een duurzame manier kan worden geproduceerd. Dit modulaire gamma laat toe om als bedrijf klein en laagdrempelig te beginnen en stap per stap je waterstofinfrastructuur te laten groeien.”

De Zweedse start-up C-Green ontwikkelde een OxyPower HTC technologie.
Van slib en mest naar biokool

“De Zweedse start-up C-Green ontwikkelde een OxyPower HTC technologie waarmee ze via natte oxidatie en hydrothermische carbonisatie huishoudelijk en industrieel nat slib kunnen omzetten in biokool. Die kan dan als brandstof of als grondverbeteraar worden ingezet. Ten opzichte van verbranden is dat significant duurzamer. Het is daarom interessant voor diverse partijen die waterzuiveringsslib produceren. Zo heeft C-Green een haalbaarheidsstudie lopen met Reym uit Rotterdam en zijn ze actief op zoek naar samenwerkingspartners in België”, aldus Rompa-Sinke.

“Een andere toepassing van de technologie is mestverwerking. Omdat de Benelux zo dichtbevolkt is én veel landbouw kent, produceert het meer mest per inwoner dan elke andere regio in Europa. Dat kan niet allemaal uitgereden worden over het land, dus een substantieel deel moet op een andere (liefst circulaire) manier verwerkt worden. C-Green biedt een direct toepasbare en modulaire oplossing voor ons mestprobleem”, besluit Rompa-Sinke.

Next article