Skip to main content
Home » Energietransitie » Dankzij eigen off-gridsysteem niet langer afhankelijk van stijgende energieprijzen
Energietransitie

Dankzij eigen off-gridsysteem niet langer afhankelijk van stijgende energieprijzen

Met de juiste combinatie van eigen geproduceerde groene energie, thuisbatterijen en een slim softwareplatform kunnen zowel bedrijven als particuliere woningen zich 100% onafhankelijk maken van de turbulente en onzekere energiemarkt. Dat zegt Tim De Schryver, bestuurder bij YouPower.

Tekst: Joris Hendrickx

Hoe is jullie expertise in (semi) off-gridsystemen gegroeid?

“YouPower is ooit begonnen met vijf bevriende ingenieurs die kleine chipbatterijen ontwikkelden voor GPS-systemen. Op een bepaald moment kregen we echter een vraag van een ondernemer die voor zijn nieuw magazijn een alternatief zocht voor de aansluiting aan het elektriciteitsnet. Dat kwam voor hem immers erg duur uit. Daarom ontwikkelden wij voor hem een off-gridsysteem waarmee zijn bedrijf intussen al vijf jaar volledig op zichzelf functioneert zonder een straataansluiting. Sindsdien zijn we hier verder in gegroeid en hebben we onze expertise blijven uitbouwen. Terwijl off-gridsystemen aanvankelijk nog erg onbekend waren, hebben we de afgelopen jaren een sterke boom gezien. Sinds begin 2021 is daar ook nog de markt van de thuisbatterijen (al dan niet met off-gridfunctie) bijgekomen.”

Het team achter YouPower. Vlnr.: Steven Michiels, Bart Blindeman, Bart De Schaepmeester, Kurt Wante en Tim De Schryver.
Waar kunnen zulke systemen een meerwaarde zijn?

“Bij iedereen in feite, maar vooral bij afgelegen bedrijven en boerderijen is er een grote vraag naar (semi) off-gridsystemen. Zo liggen boerderijen vaak aan het einde van een doodlopende straat, waardoor de spanning niet altijd hoog genoeg is. Met een batterijsysteem kan je de spanning beter sturen, waardoor je wel continu zeker kan zijn van 230 Volt. Bovendien kan je alle lokaal geproduceerde energie zo plaatselijk bijhouden en gebruiken. Die lokaal geproduceerde energie kan van zonnepanelen komen, maar ook van een eigen windmolen. We bieden hiervan meerdere types en groottes aan, ook voor particulieren. Zo’n windmolen helpt je om de dip in zonne-energie tijdens de wintermaanden te compenseren, want dan is er meestal net meer wind.”

Hoe belangrijk zijn data in de optimalisering van iemands energieprofiel?

“Via ons online platform kan iedere klant perfect opvolgen hoeveel stroom hij op elk moment verbruikt en hoeveel daarvan via de zonnepanelen, windmolen, batterijen en netaansluiting komt. Op basis van die data en inzichten kan je dan je verbruik optimaliseren of bijkomende maatregelen nemen, zodat je zo weinig mogelijk of zelfs helemaal niet meer afhankelijk bent van de netaansluiting. Het is dus een investering die zich snel terugverdient. Bovendien maakt het je meteen ook onafhankelijk van de energiemarkt, wat zeker in deze tijden van stijgende energieprijzen en dreigende energietekorten een enorm voordeel is.”

Next article