Home » Digital Transformation » “De uitdagingen op het vlak van cyberveiligheid zijn enorm”
Digital Transformation

“De uitdagingen op het vlak van cyberveiligheid zijn enorm”

© Markus Spiske - Unsplash

De razendsnelle evolutie van het internet heeft onze samenleving enorm veranderd. De nieuwe mogelijkheden en de mobiele verbinding met om het even wie, waar en wanneer laat ons toe om bepaalde taken veel efficiënter uit te voeren.

avatar

Miguel De Bruycker

Directeur van het Centrum voor Cybersecurity België

“De kracht van goede communicatie en samenwerking is nog nooit zo voelbaar geweest, maar zoals bij elke technologische ontwikkeling opent ze ook deuren voor mensen met minder goede bedoelingen die op zoek gaan naar manieren om er misbruik van te maken. Cybercriminelen en buitenlandse geheime diensten kunnen door het uitvoeren van aanvallen tegen de internetinfrastructuur een buitengewoon effect bereiken.”

Klein lek, enorme ravage

“Iets meer dan een derde van de Belgen gebruikt een iPhone en bijna twee derde heeft een Android Smartphone. Ongeveer 80% van alle computers maakt gebruik van MS Windows.”

“Door deze evolutie volstaat het voor een cybercrimineel om één kwetsbaarheid te vinden in één systeem om een groot deel van de bevolking te kunnen raken. Cloud services zijn doorgaans beter beveiligd dan lokale systemen, maar een inbraak bij één cloud service geeft toegang tot een enorme hoeveelheid aan persoonlijke informatie.”

“Dankzij het Internet of Things zijn een televisie, verwarming, camera, uurwerk, wagen, enz. met mekaar verbonden. Al deze systemen zijn technologisch relatief eenvoudig en vaak minder goed beveiligd, waardoor ze ingezet kunnen worden in botnets en dus gebruikt kunnen worden bij een cyberaanval.”

Social engineering

“Deze aanvallen worden vaak gecombineerd met social engineering, een manier om in te spelen op de normale gevoelens en gedragingen van de mens. Social engineering maakt misbruik van de angsten van mensen, maar ook van hun nieuwsgierigheid, hulpvaardigheid of verlangen.”

“Door internetgebruikers bijvoorbeeld te laten geloven dat hun computer geïnfecteerd is, dat ze een uitzonderlijke korting krijgen, dat er problemen zijn met hun bankrekening, dat vrienden op reis bestolen zijn,… worden ze misleid en kan hun informatie of geld gestolen worden.”

Het volstaat het voor een cybercrimineel om één kwetsbaarheid te vinden in één systeem om een groot deel van de bevolking te kunnen raken.

“Via phishing-e-mails probeert de aanvaller paswoorden te stelen of een computervirus te installeren om vervolgens volledige toegang te krijgen tot een computer of smartphone.”

“De essentiële diensten van ons land (elektriciteitsvoorziening, betalingssystemen, openbaar vervoer, medische verzorging, drinkbaar water, communicatie, enz.) zijn vaak afhankelijk van de goede en veilige werking van ICT-systemen. Het risico bestaat dat terroristen, hacktivisten of buitenlandse militaire eenheden cyberwapens ontwikkelen of aankopen met als doel gerichte aanvallen uit te voeren om deze essentiële diensten te verstoren.”

Samen de strijd aangaan

“Om ons wetenschappelijk en economisch potentieel te beschermen, is extra beveiliging en digitale bewaking van informatie over onderzoek en ontwikkeling noodzakelijk. Om op langere termijn concurrentieel te blijven, zal de digitale intellectuele eigendom voldoende beschermd moeten worden.” “Op het internet zijn grenzen heel vaag en zijn we allen slechts enkele milliseconden van mekaar verwijderd. Er is geen publieke ruimte waar de overheid op een eenvoudige wijze controle kan uitoefenen. Cyberveiligheid wordt gemaakt door producenten, gebruikers en veiligheidsdiensten, allen samen.”

5 tips tegen cybercriminelen

Hoe blijf je veilig online? Miguel De Bruycker geeft alvast enkele tips voor wie zonder zorgen van het internet wil genieten.


1. Doe regelmatig updates
Geef cybercriminelen niet de kans om toegang te krijgen tot je toestel of je gegevens door regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren, zowel voor je besturingssysteem als voor je programma’s en apps. Sluit je computer ook dagelijks af. Bij het opstarten worden updates immers meestal automatisch uitgevoerd.


2. Maak back-ups
Een back-up is een reservekopie van gegevens die belangrijk zijn voor jou. Denk bijvoorbeeld aan je vakantiefoto’s en contacten. Met een back-up kan je je gegevens terugzetten als je een virus hebt of als een ransomware of gijzelvirus de toegang tot je gegevens blokkeert en er geld voor vraagt.


3. Leer valse mails herkennen
Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Maar hoe herken je die valse mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Leer valse berichten herkennen en stuur ze door naar [email protected].


4. Scan je computer
Een virusscanner zorgt ervoor dat je computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en gegevens te beschermen. Gebruik steeds een recente virusscanner.


5. Gebruik sterke wachtwoorden
Een sterk wachtwoord is in de eerste plaats een lang wachtwoord dat je toch kan onthouden. Denk aan een zin waarin je ook speciale tekens, cijfers en hoofdletters verwerkt.

Voor meer tips, ga naar safeonweb.be.

Next article