Home » De Kracht van Vlaanderen » “Wie innovatie zegt, zegt talent”
Innovatie

“Wie innovatie zegt, zegt talent”

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen. foto: Kris Van Exel.

Wist u dat één op de drie producten die Vlaanderen exporteert afkomstig zijn uit de industrie van de chemie, kunststoffen en farma? En dat die sector de voorbije tien jaar met 330 investeringsprojecten goed was voor meer dan de helft van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen? Met als klap op de vuurpijl 5,5 miljard euro aan investeringen de voorbije twaalf maanden, wat achthonderd nieuwe jobs oplevert.

Meer uitleg door Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

“Om die concurrentiepositie verder te versterken, zijn twee factoren van levensbelang: innovatie en talent. Die combinatie is de toekomstformule van de chemie en farma om een internationale voortrekkersrol te blijven spelen, zowel op economisch als op ecologisch vlak. Van de smartphone in je broekzak tot de zonnepanelen op je dak. Van de nieuwste immuuntherapie tegen kanker tot de carbonframe voor je volgende racefiets.”

“Onze samenleving rekent meer dan ooit op de innovaties uit de chemie, kunststoffen en life sciences, dat is de farma en biotechnologie. Studies wijzen uit dat de wereldvraag naar chemieproducten tegen 2030 bijna zal verdubbelen. Net omdat de chemie en kunststoffen de essentiële bouwstenen levert voor de eindproducten van tal van andere sectoren.”

Koploper in chemie en farma

“In Vlaanderen hebben we de voorbije decennia een chemie- en farma-industrie uitgebouwd die zich kan meten met de wereldtop. De chemiecluster in en rond de Antwerpse haven is een van de grootste in de wereld en wellicht de meest gespecialiseerde, geconnecteerde en milieuvriendelijke. We zijn ook een koploper in Europa voor onderzoek en ontwikkeling, productie en export van nieuwe geneesmiddelen en vooruitstrevende biotechnologische therapieën. Het komt er nu op aan die koppositie ook de komende decennia te behouden, zodat bedrijven hier bij ons blijven investeren, innoveren en jobs creëren.”

De chemie en life sciences is de onbetwiste innovatiekampioen van Vlaanderen met 56% van alle industriële investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Innovatie is sleutel tot duurzaamheid

“De chemie en life sciences is de onbetwiste innovatiekampioen van Vlaanderen met 56% van alle industriële investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Bedrijven investeren twee miljard euro per jaar in R&D. Innovaties die noodzakelijk zijn voor een betere behandeling van ziektes maar ook voor een succesvolle klimaataanpak. Lichtgewichtmaterialen en batterijen zorgen voor minder uitstoot in transport, performante kunststofisolatie is cruciaal voor energiezuinig bouwen en ook de onmisbare onderdelen voor zonnepanelen en windturbines komen uit de chemie- en kunststoffensector.”

Moonshot voor klimaatinnovatie

“Het is daarom geen verrassing dat de chemie een sleutelrol speelt in het Moonshotprogramma van de Vlaamse overheid. Dit ambitieus innovatieproject voorziet de komende twintig jaar in totaal vierhonderd miljoen euro voor baanbrekend onderzoek aan universiteiten en onderzoekscentra om doorbraaktechnologieën te ontwikkelen die de industrie in Vlaanderen klimaatvriendelijk maken. Catalisti, de speerpuntcluster die innovatie in chemie en kunststoffen stimuleert, heeft de regie in handen om dit onderzoek optimaal af te stemmen op de noden van bedrijven.”

CO2 als grondstof

“Waarover gaat het? De elektrificatie van productieprocessen, de industriële toepassing van biogebaseerde grondstoffen zoals algen of suikers, de ontwikkeling van nieuwe energiedragers zoals waterstof, de uitbouw van chemische recyclagetechnieken waarbij kunststofafval wordt omgezet in een waardevolle grondstof voor de chemie-industrie of het opvangen en hergebruiken van CO2 als grondstof in een circulaire economie, de zogenaamde CCU (Carbon Capture and Utilization). Die technologie staat nog in de kinderschoenen maar er zijn al matrassen en sportvloeren op basis van CO2 ontwikkeld.”

Talent is grootste troef

“Innovatie is de sleutel tot een duurzame samenleving en een betere levenskwaliteit. Maar wie innovatie zegt, die zegt talent. Het is dankzij de kennis, expertise en productiviteit van de meer dan 62.000 medewerkers – van techniektoppers tot ingenieurs, van digitale kraks tot labo-onderzoekers – dat de chemie- en farmasector zich dag na dag internationaal op de kaart zet. Die troef mogen we niet uit handen geven en ook daarvoor is innovatie nodig. Bijvoorbeeld in nieuwe onderwijsconcepten zoals duaal leren en duaal lesgeven.”

Innovatie is de sleutel tot een duurzame samenleving en een betere levenskwaliteit. Het is dankzij kennis, expertise en productiviteit dat de chemie- en farmasector zich dag na dag internationaal op de kaart zet.

Duaal lesgeven

“Heel wat Vlaamse middelbare scholen hebben namelijk grote moeite om vakleerkrachten te vinden, zeker voor technische en wetenschappelijke vakken zoals wiskunde of chemie. Net die vakken zijn ontzettend belangrijk voor de opleiding van talent voor de chemie en farma, een sector waar het aantal jobs al vijf jaar op rij stijgt. Bij duaal lesgeven krijgen experten uit de bedrijven de kans om ook deeltijds les te geven. Zo ontstaat een win-winsituatie voor scholen, leerlingen en bedrijven: meer beschikbare vakleerkrachten, meer praktijkgerichte lessen en meer STEM-talent.”

“In samenwerking met de Vlaamse ministers van Werk en Onderwijs start sectorfederatie essenscia vlaanderen tegen volgend schooljaar een proefproject op. Zo bouwen we bruggen tussen schoolbank en werkvloer. Zo inspireren we meer meisjes en jongens voor techniek en wetenschappen. Zo maken we van Vlaanderen ook in de toekomst een chemie- en farmaregio met wereldwijde uitstraling en impact.”

Next article