Skip to main content
Home » De Kracht van Vlaanderen » Ondernemen: hip en duurzaam
De Kracht van Vlaanderen

Ondernemen: hip en duurzaam

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen.

Ondernemen is hip, de cijfers bewijzen het. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, licht toe.

De conjunctuurbarometer van Voka en de economische indicatoren van heel wat onderzoeksinstellingen stonden in 2019 meer dan de voorgaande jaren op oranje. Sommigen neigden zelfs naar rood. Het valt niet te verwonderen, met de immer dreigende maar steeds weer uitgestelde brexit en een globale handelsoorlog die ook voor onze bedrijven gevolgen heeft op hun export en import. De aanslepende regeringsformatie en het gebrek aan federaal beleid deden er ook geen deugd aan.

Handen uit de mouwen steken

Een mens zou er wat moedeloos van worden. Maar niet onze ondernemers en hun medewerkers. Ze blijven ervoor gaan. Uit recente cijfers blijkt dat er in 2018 maar liefst 40% meer bedrijven werden opricht dan tien jaar geleden.

Ondernemen is terug hip geworden, ondernemerschap heeft opnieuw een positieve bijklank gekregen. Want ondernemers rechten hun rug en zetten door. In moeilijkheden zien zij uitdagingen en in problemen zien ze oplossingen. Net dat is wellicht wat het ondernemerschap in een positieve setting heeft gebracht; het staat opnieuw voor handen uit de mouwen steken en vooruitdenkend handelen. Het betekent inzetten op onderzoek en ontwikkeling, vernieuwing en innovatie.

Duurzaam ondernemen

Ondernemingen kwamen het voorbije jaar regelmatig in de verdrukking tijdens de betogingen en de debatten over het klimaat. Ze werden weggezet als de vervuilers of als diegenen die voorgestelde maatregelen willen tegenwerken. Terwijl ondernemers net voor het omgekeerde staan: vooruitgang, innovatie, langdurig en dus duurzaam ondernemen.

Tijdens de Voka Open Bedrijvendag, de eerste zondag van oktober, openden 300 bedrijven hun deuren. Het thema van dit jaar was niet voor niets ‘Duurzaam Ondernemen’. Meer dan een half miljoen bezoekers konden met eigen ogen zien hoe bedrijven niet het probleem, maar een deel van de oplossing zijn. Geen deeleconomie zonder ondernemende platformen, geen windmolens zonder staalproductie, geen batterijen zonder chemie, geen verandering zonder innovatie. Laat dat ook mijn wens voor 2020 zijn: dat ondernemen hip en duurzaam blijft. Want economische groei en ecologische vooruitgang kunnen perfect hand in hand gaan en elkaar zelfs versterken.

Next article