Home » De Kracht van Vlaanderen » Nieuwe kantoorbeleving speelt in op noden van werknemers
De Kracht van Vlaanderen

Nieuwe kantoorbeleving speelt in op noden van werknemers

In samenwerking met
Het gloednieuwe kantoorproject ‘The Loop’ in Gent.
In samenwerking met
Het gloednieuwe kantoorproject ‘The Loop’ in Gent.

Voor veel bedrijven is de geleidelijke terugkeer naar de werkvloer een ideaal moment om te vernieuwen en in te spelen op de noden van huidige en toekomstige werknemers. Een trend waar ook Esko op inspeelt. Het bedrijf met Gentse roots verhuist binnenkort naar het gloednieuwe kantoorproject ‘The Loop’.

Mattias Byström

“Het is voor bedrijven uit alle sectoren overal ter wereld een heel uitdagend jaar geweest. Voor de grafische industrie was dat niet anders”, vertelt Mattias Byström, CEO bij Esko en zusterbedrijven Pantone en X-Rite. “Als internationale hardware- en softwareleverancier voor de verpakkings- en labelindustrie hebben we gemerkt dat de coronapandemie binnen onze kernmarkten voor een aantal consumententrends gezorgd heeft met belangrijke veranderingen tot gevolg. Door meer thuis te zijn en meer thuis te eten, is onder meer de verkoop van verpakkingen voor de detailhandel gestegen, terwijl de vraag naar volumeverpakkingen voor gebruik in de horeca is afgenomen.”

Toekomstgericht denken en werken

“De toename van e-commerce was een uitdaging voor de hele toeleveringsketen. Veel bedrijven lanceren zich in onlinewinkelconcepten en zijn op zoek naar aangepaste en innovatieve verpakkingsontwerpen om de verkoop te ondersteunen. Al die veranderingen leiden tot een hogere complexiteit, kortere productiecycli en een aanslag op de operationele efficiëntie bij onze klanten. Het werd dus hoog tijd om enkele strategieën aan te passen”, vervolgt Byström.

“We hebben de ontwikkelingen in het afgelopen jaar gebruikt om na te denken over onze toekomst. Digitalisatie van onze interne processen verliep al in een hoog tempo vóór COVID-19, maar na meer dan een jaar in de pandemie is het voor bedrijven die hun concurrentiepositie willen behouden niet langer een optie om deze trend te negeren.”

We willen een dynamische en flexibele werkomgeving creëren die attractief is voor nieuw en divers talent.

“We hebben de afgelopen maanden uitgebreid met onze werknemers gesproken over hun ervaringen tijdens de pandemie. Een groot aantal onder hen apprecieert de flexibele arbeidstijd en de mogelijkheid om van thuis uit te werken. De balans tussen werk en privéleven blijft ook belangrijk naarmate het tempo van het bedrijfsleven versnelt. Daarom willen we een dynamische en flexibele werkomgeving creëren die attractief is voor nieuw en divers talent, waarin enerzijds onze inclusieve teams kunnen samenwerken zodat creativiteit zich kan ontplooien en anderzijds thuiswerk mogelijk is als een opdracht meer concentratie vergt.”

Gent als thuisbasis

“De roots van Esko liggen in Gent. De regio heeft enorme pluspunten wat betreft de geografische ligging, het beschikbare talent en het grote aantal IT- en grafische bedrijven. Ook hebben we een goede samenwerking met de UGent, een relatie waar we veel waarde aan hechten.”

“Het nieuwe gebouw ligt bovendien vlak bij onze huidige locatie, een belangrijk aspect om onze gewaardeerde werknemers te behouden. Onze mensen zijn onze grootste troef, en we hechten veel belang aan hun welzijn en arbeidsvreugde. We willen hen met onze verhuis naar ‘The Loop’ dan ook een moderne kantoorervaring bieden”, besluit Byström.

Next article